Storrygerne pulser løs

Selvom færre ryger, bliver der stadig røget lige meget tobak. Kvindelige storrygere holder det samlede forbrug oppe.

Foto: Mogens Flindt / Scanpix Fold sammen
Læs mere

Aldrig har der været så meget fokus på usunde smøger. Alligevel er storrygerne blevet hurtigere til at tænde den ene cigaret efter den anden.

For selv om færre danskere i dag ryger, er cigaretforbruget ikke faldet, skriver JydskeVestkysten.

- De, der ryger, ryger mere end for ti år siden, siger Morten Linnemann, kommunikationskonsulent i Danmarks Lungeforening, der hvert år undersøger danskernes rygevaner.

- Det skyldes især, at der de senere år er kommet flere kvindelige storrygere. De nærmer sig mændenes niveau, siger han.

Samtidig er danskerne blevet rigere. Det betyder, at rygerne har råd til at købe endnu flere smøger.Og det gør mange så, selv om de gang på gang har fået tudet ørerne fulde af, at rygning dræber.

En del af det stabile cigaretforbrug - trods færre rygere - skyldes dog også, at mange festrygere ikke ser sig selv som rygere.

- Mange rygere vil gerne holde op. Så hvis de ikke længere ryger så tit, føler de, at de er holdt op, selv om de ryger 30 smøger til en fest, siger Inge Haunstrup Clemmensen, overlæge i Kræftens Bekæmpelse.

Den forklaring hælder tobaksindustrien også til.

- Samtidig må man heller ikke glemme, at nogle danskere får stor nydelse ud af at ryge og derfor vælger at ryge på trods af, at de kender sundhedsrisikoen, siger Birgitte Henrichsen, kommunikationschef i Skandinavisk Tobakskompagni.

Firmaet bag Prince-cigaretten forventer da også kun et beskedent fald i salget som følge af den kommende rygelov, der fra den 15. august blandt andet skal begrænse rygning på værtshuse.

Kilde: JydskeVestkysten