Stormrådet giver håb for ramte danskere - sådan får du erstatning

Det seneste døgns oversvømmelser har givet vandskader hos flere, men hvad dækker forsikringen? Bliv klogere her.

»Disse oversvømmelser vil være omfattet af stormflodsloven« Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vand i ekstraordinært store mængder har i går aftes og i nat betydet oversvømmelse særligt i den sydlige del af landet. Hvis du er en af de uheldige, der nu står med en vandskade, kan du håbe på, at Stormrådet erklærer dit område for ramt af stormflod. For vand i kælderen eller i stueetagen for den sags skyld erstattes ikke af din almindelige bygnings- eller indboforsikring.

En stormflod i denne forstand er en oversvømmelde, som forårsages af en ekstremt høj vandstand, der statistisk indtræffer sjældnere end hvert 20. år.

Stormrådet har allerede meldt ud, at nogle af oversvømmelserne i nat havde et niveau, så rådet vil erklære områder for stormflodsramt, skriver Ritzau. Præcist hvilke områder, vil Stormrådet melde ud senere torsdag.

Læs og se alt om stormfloden

Viser det sig at du bor i et stormflodsramt område, skal du søge om erstatning inden for to måneder efter skaden er sket. Du skal sende en anmeldelse til dit forsikringsselskab, der hvor dit hus er forsikret. En elektronisk anmeldelse kan du lave her, mens du kan finde links til at downloade en papiranmeldelse, du kan sende via almindelig post her.

Tag billeder som dokumentation

Allerede nu er det vigtigt, at du forsøger at begrænse skaderne i dit hus, og det er en god idé løbende at tage billeder som dokumentation, skriver Stormrådet på sin hjemmeside.

Billederne kan være en hjælp, når du efterfølgende skal søge om erstatning, særligt hvis det er nødvendigt at renovere, reparere eller smide ødelagte ting ud. For så kan du dokumentere skadens omfang, selvom en skadekonsulent efterfølgende kommer på besøg, og ikke selv kan få syn for sagen.

Besøg af skadekonsulent

Når du har sendt anmeldelsen til dit forsikringsselskab, vil du blive kontaktet af en skadekonsulent også kaldet taksator, så I kan aftale, hvornår vedkommende kan komme forbi og se skaderne. Inden skadekonsulenten kommer på besøg vil du blive bedt om at udfylde et løsøreskema, hvor du skal opgøre hvilke ting, der er blevet skade i forbindelse med stormfloden, hvilket år tingene er blevet indkøbt og hvilken værdi, du mener de har.

Efter besøget af skadekonsulenten får du en opgørelse af skaderne, hvor du kan se priserne på det håndværksarbejde, der vurderes nødvendigt for at rette op på skaderne. Penge, som du selv har lagt ud for rengøring og oprydning, vil også i blive erstattet i rimeligt omfang, skriver Stormrådet.

Selvrisiko og skader, du ikke kan få erstatning for

Hvis du får erstatning, fordi du er blevet ramt af stormflod, vil der blive fratrukket en selvrisiko fra beløbet, og selvrisikoen i dette tilfælde er ofte større, end den du ellers er vant til fra dine forsikringer. Ved erstatning for løsøre er selvrisikoen 5 procent af den samlede erstatning, dog minimum 5.000 kroner. Ved private bygninger er selvrisikoen 5 procent ved første stormflodsskade, 10 procent ved anden og 15 procent ved tredje. For fritidshuse og erhvervsbygninger er selvrisikoen på 10 procent ved første stormflodsskade, 15 procent ved anden og 20 procent ved tredje.

Det er dit forsikringsselskab, der afgør, om du kan få erstatning, og det er selskabet, der giver dig besked om, hvor stor erstatningen er. En del af erstatningen kan du få udbetalt med det samme, men noget af erstatningen kan du først få udbetalt, når du har fået udbedret skaderne og kan indsende dokumentation for det.

Der findes også nogle skader, som du ikke kan få erstatning for. Det gælder blandt andet indirekte tab såsom driftstab, løsøre i kældre, saltskader på afgrøder, diger, både og joller, trailere og dyr. Læs hele listen under kapitel 2 her.