Stormoské i Nordvest bekymrer politisk

Københavnske politikere er stærkt bekymrede for radikalisering i Danmarks første stormoske. Den åbner snart og er finansieret med 150 mio. kr. fra Qatar.

Den nye moské i Rovsinggade på Nørrebro er næsten færdigbygget. Pengene til stormoskeen er kommet fra oliestaten Qatar, og københavnske politikere frygter, at landets stærkt konservative fortolkning af islam også vil blive prædiket i København. Foto: Niels Ahlmann Olesen Fold sammen
Læs mere
Foto: BERLINGSKE/Niels Ahlmann Olesenn
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De færreste har formentlig opdaget, at Danmarks første rigtige moské står næsten klar i Københavns Nordvest-kvarter. Kun minareten – et 20 meter højt tårn – mangler for at færdiggøre det muslimske center til 150 mio. kr. i Rovsingsgade. Hver en krone kommer fra oliestaten Qatar.

Anderledes polemik har der været om Iman Ali Moskeen, som opføres på Vibevej i samme område. I pressen er det blevet afdækket, hvordan denne moské finansieres af pengemænd og præstestyret i Iran.

»Men bag moskeen i Rovsingsgade er kræfter, som er endnu værre end det iranske præstestyre,« siger Lars Aslan Rasmussen, der er socialdemokrat og medlem af Københavns Borgerrepræsentation:

»Den slags gaver fra Qatar er ikke gratis, og jeg er bekymret for, at muslimer i Danmark risikerer at blive radikaliseret og skubbet endnu længere væk fra det samfund, som de skal være en del af.«

Farlige forbindelser

Lars Aslan Rasmussen henviser til, at Dansk Islamisk Råd, som står bag moskeen, ifølge organisationens hjemmeside er en del af The Federation of Islamic Organizations in Europe, der har tætte forbindelser til både Hamas og Det Muslimske Broderskab. Og han kalder det »løgn«, når Dansk Islamisk Råd med omkring 25.000 medlemmer kalder sig moderat muslimsk.

»Jeg er sikker på, at de kommer til at prædike en ultrakonservativ fortolkning af islam. Jeg er ked af, at den første stormoské, der kommer i Danmark, repræsenterer den fortolkning af islam. De har ret til at åbne moskeen, men jeg mener, det er dybt problematisk, at de har forbindelserne til broderskabet og Hamas,« siger Aslan Rasmussen.Også Flemming Steen Munch, Venstres gruppeformand i København, er betænkelig.

»Det er klart, at det sætter nogle tanker i gang, når Qatar, hvor islam praktiseres så rabiat, poster så mange penge i en moské i Danmark. Man kan frygte for radikalisering, og der bør holdes nøje øje med, hvad der kommer til at foregå i moskeen,« siger han.

Høj minaret – lav profil

Dansk Islamisk Råd forventer at indvie den 6.800 kvadratmeter store moské senere i år. Går alt efter planen, bliver det med deltagelse af Qatars afgåede emir, Hamad bin Khalifa. Derefter tages den hvide dobbeltbygning med bl.a. bederum, bibliotek og kulturcenter i brug. Indtil nu har organisationen holdt lav profil med stormoskeen på grund af frygt for benspænd.

»Jeg forstår godt Lars Aslan Rasmussens bekymring. Når man får så stor en pose penge, følger der typisk instruktioner om en bestemt retorik. Men det er slet ikke tilfældet her. Emiren har doneret 150 millioner kroner til os, og det skyldes den måde, som vi har markedsført projektet i Qatar,« siger Mohammed Al Maimouni, formand for medieudvalget i Dansk Islamisk Råd:

»Den bedste måde at få dialog og informere om de sande principper inden for islam er ved at få et ordentligt forum til at invitere danske politikere og andre til foredrag og debatmøder. På den måde kan vi fremme vores moderate budskab om islam. Det kunne emiren rigtig godt lide.«

Lene Kühle, lektor ved Center for Samtidsreligion ved Aarhus Universitet, vil slet ikke gå ind i diskussionen om, hvorvidt der følger betingelser med penge fra Qatar. Hun har skrevet bogen Moskeer i Danmark (2006) og beskriver den slags forbindelser som ugennemskuelige. Til gengæld vil den kommende moské i hendes øjne sende et tydeligt signal:

»Det er en meget tydelig markering af, at der er muslimer i Danmark. Og at de ikke rejser.«