Stormfloden rykker mod vest: Vandet ruller ind

Fynboer og sønderjyder ruster til kampen mod vejrguderne. Stormrådet klar med afgørelse ved middagstid om muligheden for erstatning for skaderne.

Mange mennesker følger vandet, der stiger op over kajkanten i Sønderborg klokken 19:30 onsdag aften d. 4. januar 2017. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Gylling
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De seneste timer har stormfloden og den forhøjede vandstand skabt frygt og bekymring hos danskerne i Øst, fra Amager over Køge til Præstø samt på Lolland og Falster, hvor vandet så småt er begyndt at trække sig tilbage.

Nu kommer turen til fynboerne og sønderjyderne, som arbejder på højtryk for at gardere sig mod vandmasserne.

I Faaborg er forventningen, at vandstanden vil nå over 1,73 meter og kulminere mellem klokken 24 og 01.20, og hér er beredskabsmyndighederne ved at sikre området ved byens busterminal for at mindske risikoen for oversvømmelse omkring Banegårdspladsen og husene i området.

Færgen er indstillet i færgelejet ved Bøjden/Fynshav.

På Fyn er meldingen, at det foruden Faaborg især er Assens, Svendborg, Langeland og Ærø, der rammes af vandstandsstigninger, som primært vil gå ud over lavtliggende dæmninger, havneområder og sommerhusområder.

Vejsituationen eskalerer også i Sønderjylland, hvor kommunerne op ad Jyllands østkyst ruster til at bekæmpe vejrgudernes hærgen.

I Sønderborg ruller vandet ind over kajkanten, og havvandet er begyndt at komme op gennem kloakkerne i byen, beretter Jyske Vestkysten. Kajkanten i Sønderborg havn er på 1,37 meter, og vandstanden ventes at nå op til cirka 1,80 meter vand, når det topper omkring midnat

På Aabenraa-kanten er der stor risiko for oversvømmelse langs Mølleå, og der arbejdes hårdt på at forhindre store skader, når vandet trænger ind fra fjorden og står til at nå 1,66 meter For at hindre oversvømmelser i Aabenraa midtby er der således lagt spærringer ved Skibbroen og Sønder Havnevej.

Ingen forsikringsselskaber ønsker på nuværende tidspunkt at give et bud på, hvad skaderne kan komme til at løbe op i. Regningen kan dog meget vel havne hos den store fælles kasse via Stormrådet, som har mulighed for at sikre folk erstatning for skaderne efter stormflodsloven.

Rådet oplyser, at man er i kontakt med Kystdirektoratet med henblik på hurtigst muligt at kunne afgøre om og i hvor stort et område der eventuelt skal erklæres stormflod i forbindelse med den forhøjede vandstand.

Stormrådet forventer allerede omkring frokosttid den 5. januar at have tilstrækkelige oplysninger til kunne offentliggøre, hvorvidt rådet erklærer stormflod, oplyser rådet på sin hjemmeside.

LÆS MERE