Stormfloden går i land på Sjælland - 100-års-hændelse i Køge

Stormfloden begynder nu for alvor at at sætte sit våde præg på bl.a. Køge, Hvidovre og Dragør. Og på Sydsjælland er strømmen gået

Forhøjet vandstand i Køge onsdag aften d. 4. januar 2017, som følge af stormflod. (Foto: Claus Bech/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Der er meget vand, rigtigt meget vand. Havnen er ved at være oversvømmet, og vandet er også på vej op i byen.«

Sådan lyder øjenvidenskildringen fra Berlingskes fotograf Claus Bech om situationen her og nu i Køge, hvor vandstigningen nu har passeret en såkaldt 100-års-hændelse, altså en situation man kun skulle se én gang på 100 år. Seneste prognose melder om vandstigninger i Køge Bugt på 159 cm over det normale niveau i Køge Bugt, og vandet forventes at toppe ca. kl. 18.30.

Kommunen oplyser, at Beredskabet er i fuld gang med at udlægge watertubes på Havstokken og i Torvebyen. Rensningsanlægget i kommunen er ligeledes udfordret. Der er sålddes risiko for, at spildevand kan kommer op i kældre.

»Nogen arbejder på at barrikadere deres huse, og der er ganske mange mennesker. Folk er ude at kigge, de er nysgerrige,« fortæller Claus Bech.

Også i Dragør skaber vandet problemer. Kommunen oplyser, at Kongevejen er lukket for indkørsel fra bistroen indtil videre, pga. høj vandstand i havnen.

Forhøjet vandstand i Dragør by. Flere veje er kl 17 allerede oversvømmet og huse er truet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest.

Prognoserne taler om, at der uændret er et varsel på 1,3 m for højvande ved Dragør. Men det forventes, at det kan komme op mod 1,5 m over daglig vande på strækningen fra Søvang mod sydvest.

Hvis denne prognose holder, kan særligt borgere i Søvang, Rosenlund og på Sydvestamager være udsatte.

I Hvidovre er meldingen, at der kan være en risiko for, at Harrestrup Å går over sine bredder forskellige steder. Det berørte område er Bendstrupvej, Asminderødvej, Fredtoftevej, Tibberupvej, Kvistgårdsvej og den østligste del af Brostykkevej. Københavns Kommune arbejder på at sikre området.

Den forhøjede vandstand giver også problemer i området ved Faxe Ladeplads og Præstø.

Her er en del huse lige nu uden strøm, da flere elskabe er blevet oversvømmet, oplyser politiet. Strømmen kan først genetableres, når vandet har trukket sig tilbage, hvilket formentlig sker i løbet af torsdag.

Ved Faxe Å’s udløb ved Strandvejen i Faxe Ladeplads er vandet desuden begyndt at trænge ind i baglandet, og politiet henstiller til, at man holder sig fra at færdes på Strandvejen fra Præstø Fjord og ned forbi Faxe Ladeplads, da der er begyndt at komme vand på kørebanen.

Den gode nyhed er dog, at DMI’s prognoser for vandstigningen i Sydsjællands og Lolland-Falsters politikreds nu er nedjusteret, og stigningen ved kysterne i kredsen ser ikke ud til at blive så store som tidligere forventet, oplyser politiet.