Stormflod truer på den anden side af nytår

De kommende døgn bliver blæsende, og vinden presser vand ind i fjorde flere steder på Sjælland og Fyn, hvor der er risiko for stormflod, oplyser DMI.

Arkivfoto fra oversvømmelse i Roskilde Fjord efter et dæmningsbrud i Jyllinge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen / Scanpix Ritzau
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Boligejere i lavtliggende områder nær fjorde risikerer, at året 2019 starter ganske vådt.

Der er risiko for stormflod med oversvømmelser flere steder, oplyser Danmarks Meteorologiske Institut, DMI.

»Vi får tiltagende kraftig vind i løbet af dagen i dag fra sydvest. Det betyder, at vi får blæst en masse vand ind i Skagerak og det nordlige Kattegat. I morgen bevæger lavtrykket, der styrer vinden, sig østpå, så vinden drejer i nord. Det vil presse vandet sydpå ind mod den nordlige del af Sjælland og Fyn,« fortæller vagtchef ved DMI, Klaus Larsen.

I første omgang ventes vandstanden at stige i Isefjord, Roskilde Fjord og Odense Fjord.

»Allerede 1. januar om aftenen forventer jeg, at vi kan komme op omkring 120 og 130 centimeter over normal vandstand nogle steder i bunden af Roskilde Fjord, Isefjord og Odense Fjord. Når vi kommer til onsdag morgen ventes de højeste vandstande nok på Fyn, hvor vi kan komme op på 140 centimeter over normal vandstand i Odense Fjord,« siger Klaus Larsen.

Varselskriteriet for stormflod er 125 centimeter over normal vandstand.

Vinden fortsættter med at presse vand sydpå, og i løbet af eftermiddagen og aftenen 2. januar ventes den forhøjede vandstand at nå det sydlige Fyn og Lolland-Falster. Herefter ventes vinden at aftage og vandstanden ligeså.

Der er altså blæsende dage i vente med frisk til hård vind over land, og med hård kuling over vand. Temperaturen vil ligge mellem 0 og 5 grader med mulighed for sne og slud. Fredag ventes vinden af aftage, mens temperaturen stiger til 5-8 grader.

Nytårsaften er der hverken udsigt til tåge eller lavthængende skyer, så der er rig mulighed for at se fyrværkeri, vurderer Klaus Larsen. Men blæsten vil trække godt i raketter og nytårshatte.