Stormene styrer uden om Danmark

Det er efterhånden ved at være otte år siden, at Danmark sidst blev ramt af en kraftig storm. Det betyder dog ikke, at risikoen for storme og orkaner er voksende.

Storm i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Fire personer blev dræbt, da en kraftig storm ruskede Danmark 8. januar 2005. I de nordlige og vestlige dele af landet blev der målt vindstød langt over grænsen for orkanstyrke - med væltede træer, raserede huse og afrevne tage til følge.

Siden har der været relativt vindstille over Danmark, mens orkaner og tyfoner hærger fremmede egne. Godt nok har et par mindre storme ramt landet, men siden januar 2005 har vi været forskånet for de typer blæsevejr, som meteorologerne kategoriserer som stærk storm eller orkan.

- Vi er inde i en relativt stille periode lige nu. Det er selvfølgelig altid slemt på den jyske vestkyst, når vinden tager til, men landet er ikke blevet ramt af noget stort siden 2005, fortæller klimatolog John Cappelen fra Danmarks Meteorologiske Institut.

Den stille periode er dog ikke ensbetydende med, at der er noget stort i vente, understreger han. Stille perioder er således ikke ukendte. Mellem 1950 og 1966 blev der ikke registreret en eneste kraftig storm eller orkan i Danmark.

- Vi har ikke oplevet en generel ændring i vindklimaet siden midten af 1800-tallet, men der er variationer i perioden. Indimellem oplever vi et mere blæsende klima, ligesom vi oplever variationer i temperaturerne fra år til år, forklarer John Cappelen.

Hvis Danmark skal rammes af en kraftig storm inden for den nærmeste fremtid, er de kommende måneder et kvalificeret bud. Vinterhalvåret er højsæson for storme og orkaner.

- Her er forudsætningerne for de voldsomme lavtryksudviklinger til stede. På vores breddegrader er det især temperaturkontrasten mellem den varme luft i nord og den kolde luft i syd, der driver stormene, og den kontrast er størst i vinterhalvåret. Jo større forskelle, jo større energi er der til rådighed for stormene, fortæller John Cappelen.

Det er de samme forudsætninger, der ligger bag orkanen Sandys hærgen på den nordamerikanske østkyst. Den startede godt nok som en tropisk orkan, der kostede adskillige menneskeliv i Caribien, men efterhånden som den bevæger sig mod nord, er den begyndt at minde om en såkaldt ekstratropisk orkan.

- Da Sandy gik i land, forvandlede den sig. Som en tropisk orkan blev den drevet af vanddampe fra havet, men nu er det temperaturkontraster med kold luft fra Canada og varm luft fra Caribien, der holder den i gang. Det er de samme mekanismer, der skaber orkaner på vores breddegrader, siger DMI-klimatologen, der ikke vil afvise, at danskerne også kommer til at mærke Sandy.

- Mange af de tropiske orkaner, der kravler op ad USAs østkyst, kan levere energi, der går over Atlanterhavet i vestenvindsbæltet. Så vi kan godt få blæsevejr her hos os, der har sin oprindelse i en tropisk orkan som Sandy, fortæller John Cappelen.

- Spørgsmålet er, om den mister pusten på sin vej, for det gør de fleste, tilføjer han.

Inden for de sidste 30 år er Danmark kun blevet ramt af én ægte orkan. Det var den såkaldte decemberorkan i 1999, der skabte ødelæggelser for omkring 13 milliarder kroner og kostede seks mennesker livet.