Stormen kan vælte ekstra mange træer

Den kraftige nedbør før stormen i aften og nat vil løsne træernes rodnet, hvilket forøger risikoen for flere væltede træer og skove.

Bylinefoto: Lars Henrik Aagaard, LHA. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

DMI advarer om, at den kraftige storm, der rammer Danmark i aften og nat, kan vælte ekstra mange træer.

Det skyldes, at størsteparten af Danmark bliver ramt af temmelig voldsom nedbør, umiddelbart før stormen sætter ind. Ifølge DMI kan der frem til onsdag morgen falde mellem 20 og 30 mm regn, hvilket er op mod halvdelen af normalnedbøren i januar.

Regnen løsner jorden omkring træers rodnet, hvilket i markant grad øger risikoen for væltede træer og skove, når stormen for alvor sætter ind. I Vestjylland kan vindstødene nå op på orkanstyrke, mens resten af landet må belave sig på vindstød af kraftig stormstyrke.

Det værste eksempel i nyere danmarkshistorie på den skæbnesvangre vand- og vind-cocktail indtraf i oktober 1967, som blev den mest nedbørsrige måned, der er registreret i dansk vejrhistorie. Hele 177 mm blev det til på landsplan.

Af samme årsag var jorden overalt i landet så gennemblødt af regn, at enorme skovarealer, især nåleskove, faldt som dominobrikker, da den berygtede storm satte ind 17. oktober 1967.

Dengang strakte skovfaldet sig i et bredt bælte fra Esbjerg-området i vest, tværs over Fyn og Sjælland og helt til Bornholm, hvor selv hærdebrede bøgetræer i den dybe skov Almindingen måtte give op over for vindens kræfter.
 
Oktoberstormen i 1967 var formentlig den tredje kraftigste i de sidste godt 100 år i Danmark - kun overgået af decemberstormen i 1999 og novenberstormen i 1981.