Storkøbenhavn er tyvenes paradis

Frygter du uindbudte gæster og smadrede vinduer, eller hader du at stå af toget og konstatere, at nogen har stjålet din cykel? Så er Storkøbenhavn det helt forkerte sted at bo. Området lider under danmarksrekorden i tyverier.

ARKIVFOTO fra indbrud i haveforening i Herlev. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En opgørelse i Berlingske Kommuneindeks viser, hvor i landet tyvene boltrer sig mest. Ikke så overraskende er hovedstaden og omegnskommunerne hårdt ramt, mens idylliske ø-samfund som Ærø, Læsø og Samsø er mere fredelige kommuner at bosætte sig i.

København er på mange måder en smeltedigel af forskellige kulturer og traditioner. Vidt forskellige mennesker lever side om side i Danmarks eneste bud på en rigtig storby - men en gruppe af indbyggere kunne man godt have været foruden: tyvene.

I Københavns Kommune var der i 2012 hele 140 tyverier per 1000 indbyggere - det vil med andre ord sige, at mere end hver 10. gennemsnitligt set var ramt af et tyveri af en eller anden art i løbet af året. Tallet dækker over alt fra brugstyverier af biler og cykler til indbrud i banker, forretning , villaer og lejligheder.

Dykker man lidt dybere ned i tallene, afsløres det hurtigt, at hovedstaden kan trække i den mindre flatterende førertrøje på flere kriminalitetsområder. I den mere fredelige ende sætter hovedstadskommunen sig på en suveræn førsteplads, hvad angår cykeltyverier. Sidste år blev der anmeldt over 20.000 af slagsen. På Ærø, der er landets mindst tyveriplagede kommune, blev der kun anmeldt to cykeltyverier i samme periode.

I den mere alvorlige afdeling tegnede København sig sidste år for over 1.300 anmeldelser om brud på våbenloven. Om det skyldes bandekrig eller uforsigtige jagtentusiaster melder statistikken ikke noget om - den fortæller derimod, at danskerne er mere udsat for indbrud end langt de fleste andre europæere. I gennemsnit begås der fem indbrud i timen på landsplan.

Ifølge Det Kriminalpræventive Råd er en del af forklaringen på Danmarks kedelige førsteplads, at danskerne er for dårlige til at sikre deres hjem mod uindbudte gæster. Et kig i statistikken afslører da også, at netop kun godt 11 procent af Københavnerne har tyverialarm i hjemmet. Så måske der hermed er samlet inspiration til decembers ønskeliste.

Se hele Berlingske Kommuneindeks her.