Storken dropper Afrika: Bliver i stedet i Danmark

En vild stork har slået sig ned på Djursland. Den er ligeglad med vinter og kulde. Storkene overvintrer oftere og oftere i Danmark, og det skyldes klimaforandringer, fortæller storkeekspert.

En vild stork har bosat sig på Djursland, hvor den nu overvintrer. Danmarks storkepar Ida og Emil, som har rede nær Roskilde, overvintrer også. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Storken kommer normalvis med babyer og beskeden om forår i vente, men CVet trænger efterhånden til en opdatering, for nu bringer den rødnæbede fugl også kulde og sne.

En vild stork har bosat sig på Djursland, og det selvom kalenderen siger november.

Hos foreningen Storkene.dk har man de seneste år oplevet, at storkene i stigende grad ikke er draget sydpå, men overvintrer i Danmark. Sidste år i december slog en polsk stork sig også ned på Djursland, men alligevel er denne stork noget særligt.

»Det usædvanlige er, at storken ikke er ringmærket og dermed er af vild afstamning. En vild stork har normalt træk-instinkter, som gør, at den automatisk søger væk, sydpå, når det bliver efterår. Der er altså gået kuk i uret på den her stork,« siger Jess Frederiksen, der er hobby-ornitolog og formand for Storkene.dk.

Det er alment kendt, at opdrættede storke ikke altid har de instinkter, som får dem til at drage mod varmere lande. Grunden til at vilde storke nu også overvintrer i Europa er ikke overraskende det foranderlige klima.

»Der er ingen tvivl om, at klimaforandringerne har slået igennem over for storke og rigtig mange andre fuglearter. Vejret er blevet mildere, og derfor trækker de ikke særlig langt længere. I gamle dage trak alle storke til Afrika. Nu overvintrer de i Spanien, Frankrig, Portugal, Nordafrika - og ja, i Danmark,« siger Jess Frederiksen.

Når storkene enten bliver eller søger hurtigt tilbage til Europa, så skyldes det kampen om de bedste boliger. Boligmarkedet er - tilsyneladende - også hektisk for storke.

»Storkene har hurtigt fundet ud af, at de godt kan klare vejret i Europa, og så kommer de tidligere tilbage end konkurrenterne. Jo tidligere du kommer, jo bedre ynglepladser får du, og det ved storkene godt,« siger Jess Frederiksen.

Selvom storken kan klare selv 20-30 minusgrader, overlever den ikke en dansk vinter uden hjælp, fortæller Jess Frederiksen.

»Nu handler det om, at storken får mad nok over vinteren, og det sørger vi så for i samarbejde med den familie, som har storken boende. Vi leverer fisk og alt andet, som den godt kan lide, og så længe den får nok mad, skal den nok klare sig,« siger han.

Ifølge Jess Frederiksen kan det ikke udelukkes, at der kommer en eller to storke mere henover vinteren. Med den seneste stork er der nu fire storke, som har dansk bopæl i vintermånederne.