Store rejsedag præget af kilometerlange bilkøer og flere timers ventetid

Tusindvis af danskere måtte lørdag sidde i flere timers kø på vej på ferie sydpå. Vejdirektoratet tror, det værste er overstået.

Massiv kø ved færgelejet i Rødby. Foto: Claus Hansen, Folketidende/Scanpix 2015 Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kø, kø og atter kø.

Det var synet gennem forruden for flere tusinde danskere, der lørdag tog hul på ferien med at sidde i bilkø på vej mod syd.

Ifølge Vejdirektoratet var der i løbet af lørdag, som med skolernes sommerferie er en af årets største rejsedage, kø på mange af landets hovedveje.

»Vi har haft kø henover Fyn ved Odense og på Vestfyn, på Køge Bugt Motorvejen, omkring Horsens på E45, ved Kolding og på Sønderjyske Motorvej ned mod Haderslev,« siger Kenni Lund, vagthavende ved Vejdirektoratet.

Særligt slemt var det på vej mod Rødby på Lolland og færgeruten til Puttgarden i Tyskland.

Her var der allerede tidligt lørdag morgen kø på motorvej E47. Årsagen var udover den store mængde feriefolk, at en af Scandlines’ fire færger på grund af tekniske problemer ikke var blevet klar til sejlads fredag som planlagt efter en tur på værft.

Det skabte i løbet af dagen massive kilometerlange kødannelser med en ventetid på op mod tre timer. Tidlig lørdag aften var der fortsat op til to timers ventetid.

»Vi havde regnet med meget trafik, men havde ikke forventet så meget,« siger Kenni Lund omkring klokken 17.30. Han kan dog berette, at trafikpropperne i de øvrige dele af landet er forsvundet.

Den fjerde Scandlines-færge kom i aktion kort efter middag lørdag, men kombinationen af de mange trafikanter og den manglende færge skabte altså en kedelig start på ferien for mange bilister.

»Vi sejler for fuld kraft nu og arbejder på at få afviklet køerne. Men der er fortsat noget kø, og man skal forvente, at det tager tre timer at komme igennem,« siger Anette Ustrup Svendsen, pressechef i Scandlines, som beklager rejsebøvlet.

»Det er ikke den vare, vi ønsker og normalt leverer,« siger hun.

De forsinkede feriefolk har dog taget ventetiden med ro, forklarer Anette Ustrup Svendsen.

»Jeg har gået hernede i Rødby det meste af dagen og kan med god samvittighed sige, at de fleste tager det med smil,« siger hun.

»Mange siger, at de alligevel havde forventet at sidde i kø ved Hamborg, og de har ferie og tager det afslappet. Vi har i mellemtiden budt på vand, is og en malebog til børnene.«

Vejdirektoratet forventer også store strømme af danskere på vej på ferie søndag og de kommende par weekender. Men det værste burde være overstået.

»Der kommer også til at være tæt trafik nogenlunde de samme steder, men vi forventer ikke, det bliver lige så slemt,« siger Kenni Lund fra Vejdirektoratet.

Han råder ligesom Scandlines folk til at køre på skæve tidspunkter - enten tidlig morgen eller sen aften.

Og ellers vender situationen omkring uge 31 og 32, hvor danskerne har pakket parasol og badehåndklædet sammen og vender hjem igen.

»Så er det den anden vej hjem, hvor man kan forvente kø. Vi regner med, at de store rejsedage ligger om søndagen i de to uger,« siger Kenni Leth.