Store regionale forskelle: Se, hvor mange klip politiet har givet i din region

Sidste år blev der på landsplan uddelt knap 63.000 klip i danskernes kørekort for hastighedsforseelser. Mere end en sjettedel er givet i hovedstadsområdet.

Arkivfoto: I denne uge sætter politiet særligt fokus på fartkontrol med fotovogne og mobile kontroller, og der er derfor ekstra grund til at være varsom, hvis du har tendens til at træde lidt for hårdt på speederen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er store forskelle på, hvor mange klip i kørekortet politiet giver bilister rundt om i landet.

Sidste år gjorde særligt hovedstadsområdet og Sydjylland sig uheldigt bemærket. Det viser en opgørelse, som Rigspolitiet netop har offentliggjort.

I alt blev der i 2017 uddelt 62.727 klip i kørekortet for hastighedsforseelser i Danmark. Af dem blev knap hver sjette uddelt i hovedstadsområdet med 7.143 i Københavns Politikreds og 3.458 hos Vestegnens Politi.

Rigspolitiets opgørelse over antallet af klip i kortet for hastighedsforseelser fordelt på landets politikredse ser således ud:

 • Nordsjælland: 5.724
 • Københavns Vestegn: 3.458
 • København: 7.143
 • Sydsjælland og Lolland-Falster: 6.335
 • Midt- og Vestsjælland: 2.559
 • Fyn: 5.144
 • Nordjylland: 6.779
 • Østjylland: 5.091
 • Midt- og Vestjylland: 7.518
 • Sydøstjylland: 8.714
 • Syd- og Sønderjylland: 4.037
 • Bornholm: 225

Administrerende direktør hos Rådet for Sikker Trafik Mogens Kjærgaard Møller understreger, at tallene ikke er udtryk for, at bilisterne i hovedstadsområdet og Sydjylland har dårligere adfærd i trafikken end andre.

»Vi kan ikke sige, at danskere fra Fyn har bedre adfærd end dem fra Sønderjylland,« siger han og kommer med et bud på, hvad de store forskelle i landets politikredse skyldes.

»Det, man kan sige om trafikkontrol i al almindelighed, er, at det er initiativsager. Så hvis den enkelte kreds har været meget optaget af andre opgaver, f.eks. bevogtningsopgaver, er der tilsvarende færre ressourcer at gøre godt med til fartkontrol på vejene,« siger Mogens Kjærgaard Møller.

Berlingske har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Rigspolitiets Nationale Færdselscenter for at høre politiets bud på de store forskelle.

Rådet for Sikker Trafik fører i øjeblikket en kampagne sammen med 90 kommuner for at gøre bilister opmærksomme på speedometeret. I den forbindelse er der opsat 5.000 skilte langs de danske landeveje.

En central del af kampagnen »Sænk farten – før det er for sent« er at sætte fokus på, at det ikke kun er tårnhøje hastigheder, der fører til trafikulykker. I seks ud af ti dødsulykker på landeveje har hastighedsoverskridelsen været på mindre end 20 km/t., oplyser Rigspolitiet.

I denne uge sætter politiet også særligt fokus på fartkontrol, og derfor vil der være flere fotovogne og mobile kontroller end vanligt flere steder.