Store patter og tunge skatter - godt det er er jul

Collage Ugen PÔøΩ Kanten Fold sammen
Læs mere

Kling-klang – højtiden står for døren, og sjældent har man da haft så travl en optakt til jul som i den forgangne uge. Her har der virkelig stået jule- rengøring på menuen rundt omkring – hektiske manøvrer, der skulle efterlade det hele pænt og nydeligt før Jesus’ fødselsdag. Men blev der så rent? Tjaaa, det er nok mere tvivlsomt.

Christiansborg var endnu en gang ramme om ugens store ikke-begivenhed, og her måtte man have fat i det store gulvtæppe, som har ligget klar siden Schlüters tid, når der skulle fejes noget særligt ind under det.

For der var nok at få af vejen inden jul, og det var da også kun lige, at gulvtæppet kunne dække det, da man langt om længe bød offentligheden indenfor, hvor Anders Samuelsen kunne fortælle, at man altså nu ville stemme for sin egen finanslov. Og at han var klatret ned fra træet, hvor der jo heller ikke rigtig var plads, når der nu skulle julepynt op. Men desværre uden at have julegaver med til de hungrende Liberal Alliance-støtter, der ellers var lovet den største skatte- reform siden kildeskatten.

Heller ikke i det nye år er der udsigt til de store topskattegaver – de er vist røget lidt for langt ind under gulvtæppet, så der var god grund til, at Samuelsen skulede som en nisse på loftet, der lige har set sin julegrød overtaget af loftets øvrige beboere. Og som om det ikke var nok, blev der rapporteret om mismod og længsel efter en ny leder i partiets kroge, så Anders havde god grund til at hænge med nissehuen.

Heller ikke Thulesen-Dahl så rigtigt julefornøjet ud og lignede mest en Don, der ikke var blevet vist respekt nok. Når han og DF nu havde gjort klart, at de ville have et paradigmeskift i den danske udlændingepolitik, for så at blive mødt med alt muligt juristeri om love og aftaler, det var bare ikke godt nok. Så heller ingen rigtige julegaver til DFerne.

Og Løkke lignede en stadig mere forpint julemand, der lige har fundet ud af, at sækken er tom, kontoen er overtrukket og børnene stadig venter på deres gave – og forude venter januar. Og den bliver nok ikke meget nemmere for statsministeren.

Men ryddet til jul blev der dog, og også andre steder har man fået noget fra hånden op til højtiden. For eksempel har en ærværdig kommission siddet i årevis og undersøgt, hvorfor politiet lige pludselig prioriterede danske erhvervsinteresser i Kina højere end ytrings- og forsamlings- frihed, da Hu Jintao i 2012 kom på besøg, og danske tibetstøtter håndfast blev verfet af vejen og fik flagene knækket.

Ja, det var såmænd to politifolk, der havde fået den idé helt uden hjælp fra nogen andre, der måske ellers havde lidt mere åbenlyse interesser i de kinesiske samhandelsmilliarder, viste de årelange undersøgelser. OK – de var nok bibragt en stemning af, at de kinesere var lidt sarte, og det ville være rart, hvis de ikke blev sure, men ligefrem ansvar – det var der ingen i PET eller ministerierne, der havde. Så det...

Også i skatteministeriet skulle de lige have ordnet julerengøringen inden helligdagene. Her havde man valgt en hurtigere advokatundersøgelse til at finde ud af den lille sag med, at 12-13 milliarder danske skattekroner var blevet udbetalt til nogle svindlere, fordi en skattemand så lidt let på reglerne mod et par omgange fadøl og en golfrejse til et rart sted. Han er så sat i fængsel for bestikkelse, og nu skulle det afgøres, om der var andre ansvarlige.

Men sandelig om ikke også denne undersøgelse nåede frem til, at det var der ikke rigtig. Jo, to ledende ansatte blev kaldt til tjenstlig samtale, de 12 milliarder er afskrevet, og så taler vi ikke mere om det. »Shit happens«, som man siger, og skal vi så få åbnet for den juleportvin.

Et sted, hvor det var ganske umuligt at få gjort rent bord inden jul, var hos krænkelses-debattørerne. Her er nok at tage fat i, og i denne uge var det landsholdet, der måtte til etisk evaluering for at have råbt »store patter« efter en sejr. Og det kunne man jo logisk tro, var krænkende for kvinder med en beskeden barm, men det var værre end det – det var den rene hverdagssexisme, lød anklagen.

Den trumfede Preben Elkjær. »Jeg er også ved at få patter – skal jeg så også føle mig krænket,« lød den gamle scorehelts rammende replik.

Også andre steder kneb det med at få klaret tingene, før træet tændes. I Catalonien gik de til valg og kom ud med lige så rodet et resultat, som de gik ind med. I Polen var de påfaldende ligeglade med, hvad EU mente om deres nationalistiske kurs, men i Washington fik Donald Trump endeligt sikret julegaverne til især den højtlønnede del af vælger- skaren med en solid og ufinansieret skattelettelse – det var noget, Anders Samuelsen kunne kigge langt efter.

Ser danske skattelettelse-drømme tågede ud, overgås det dog stadig af Alternativets visioner. Herfra slår en af partiets kandidater nu til lyd for højere afgifter – nærmest på selve kernen i fejringen af jul og nytår. Vi skal have klimaafgifter på flæskesteg, risalamande, hummer og rejecocktail, lyder et oplæg fra de hellige veganere i Uffe Elbæks parti.

Det er et forslag, som vi herfra kan gøre rent bord over for med det samme: Det skal bare så langt ind under gulvtæppet, som det kan komme. Og så er det jul.