Store kommunale forskelle på antallet af børn per pædagog

Mens der i én kommune er 5,5 børn i alderen tre til fem år per voksen i daginstitutionerne, så er der 7,9 i en anden kommune, viser ny rapport.

Der er store kommunale forskelle på, hvor mange voksne der er til at passe børnene i vuggestuer og børnehaver. Det viser en ny undersøgelse fra Kora - Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning, skriver Politiken.

I Aarhus Kommune er der i gennemsnit 3,2 børn i alderen nul til to år per voksen, mens der er 5,5 børn i alderen tre til fem år per voksen. Dermed har Aarhus’ institutioner landets bedste normering.

I den anden ende af skalaen ligger Jammerbugt Kommune, hvor der er 4,5 af de mindste børn og 7,9 børn mellem tre og fem år per voksen.

Undersøgelsen dokumenterer behovet for minimumsnormeringer, siger formand for Forældrenes Landsforening (FOLA) Dorthe Boe Danbjørg til Politiken. Hun er fortaler for maksimalt tre vuggestuebørn per voksen:

»Der skal ikke være forskel på, om man bor i den ene eller anden kommune. Alle børn har brug for omsorg, lige meget hvor de bor. Det er lige præcis det, der er vores argument for et normeringsloft«.

Formand for pædagogernes fagforening BUPL Henning Pedersen er enig i behovet for et loft og kalder tallene for »kommunalt selvstyre, når det er værst«.

Der er i gennemsnit for alle kommunerne 3,8 børn i den yngste aldersgruppe per voksen og 6,6 børn i den ældre aldersgruppe per voksen.

Professor ved Institut for Uddannelse og Pædagogik ved Aarhus Universitet Stig Broström henviser til, at der ifølge international forskning højest bør være tre vuggestuebørn per voksen. Han finder derfor tallene både bekymrende og ærgerlige.

Undersøgelsen viser også, at kommuner med en høj normering typisk også har flere pædagogmedhjælpere blandt de ansatte, mens kommuner med en lav normering til gengæld har flere uddannede pædagoger.

Flere uddannede giver ifølge Stig Broström et mere kvalificeret samspil med børnene, men han fremhæver samtidig, at flere voksne automatisk giver mere omsorg til børnene.