Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
I Danmark bliver gratis skolegang og et skolesystem af høj kvalitet ofte fremhævet som en god grund til at betale sin skat. Der er dog stor forskel fra kommune til kommune på, hvor dygtige eleverne er, når de forlader folkeskolen.
Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.
Elever i Hørsholm, Lyngby-Taarbæk og andre kommuner nord for København opnår i gennemsnit mere end 8 i karakter set over tre år. I Lolland Kommune får eleverne 5,6 i gennemsnit, og i flere andre kommuner som Morsø, Albertslund og Ishøj er karaktererne 6.
Forskellen tilskrives sociale forhold, men den behøver ikke at være så stor, siger en række eksperter i pædagogik og skole. De efterlyser målrettede investeringer i skolerne i de områder, hvor karaktererne er lavest – og de peger på lærernes uddannelse som en afgørende faktor for, om eleverne kan løftes.
»Det triste er, at den forskel, der er på eleverne, når de begynder i skole, i dag ofte øges i løbet af deres skolegang. Det opløftende er, at det kan lade sig gøre at mindske forskellen,« siger professor Jens Rasmussen, Aarhus Universitet, som bl.a. bakkes op af Andreas Rasch-Christensen, forskningschef på professionshøjskolen VIA.
En analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at andelen af lærere uden en læreruddannelse er lavest i kommuner, hvor karaktererne er lavest. På landsplan har 84 pct. af alle lærere en læreruddannelse, i Lolland Kommune er det kun 74 pct. Ifølge Undervisningsministeriet er det også kommunerne med de laveste karakterer, der i flest timer bruger lærere, der ikke er uddannet til at undervise i faget.
/ritzau/