Store fagforeninger overvejer priskrig

LO-fagbevægelsen går med planer om at indføre en discountudgave af fagforeningskontingentet. Initiativet skal stoppe medlemsflugten til de gule fagforeninger.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LO-fagbevægelsens solidariske princip i kampen om at skaffe medlemmer og fastholde dem kan være ved at blive brudt.

Fagbevægelsen, der har over en million medlemmer, overvejer således ifølge DR Nyheder, at om der kan indføres en discountudgave af fagforeningskontingentet.

Med et gradueret kontingent kan medlemmerne selv vælge, hvilken fagforeningsydelse de ønsker, og på den måde selv skrue op og ned for prisen. Jo færre ydelser, desto mindre koster et medlemskab af fagforeningen.

»En række forbund har overvejelser om, hvorvidt man kan lave differentierede kontingenter, altså forskellige grader af medlemskab,« siger LO-formand Harald Børsting til DR Nyheder.

Fra udgangen af 2011 til udgangen af 2012 tabte LO-fagbevægelsen næsten 30.000 medlemmer, og flere af dem meldte sig ind hos de såkaldt gule alternative fagforeninger som Krifa og Det Faglige Hus.

Blandt andet hos HK og 3F foregår diskussionen om, hvorvidt der skal indføres et gradueret fagforeningskontingent.

»Det er noget, vi diskuterer,« siger næstformanden i 3F, Jane Korzcak, til DR Nyheder.

Til samme medie siger arbejdsmarkedsforsker fra Aalborg Universitet Henning Jørgensen, at LO-fagbevægelsen er i knibe.

»Man leder desperat efter noget, som kan forhindre, at potentielle medlemmer enten går over til de gule eller bliver liggende på sofaen,« siger Henning Jørgensen.

På Aalborg Universitet har man direkte spurgt lønmodtagerne, hvad de mener, er afgørende for, om de melder sig i fagforening.

Undersøgelsen bekræfter, at prisen spiller en afgørende rolle.