Storcentre revurderer sikkerheden efter skyderi i Field's. Men ikke meget står til at ændre sig

Søndagens tragedie får ikke nødvendigvis shoppingcentre til at øge sikkerheden, lyder det fra en række af landets største.

Magasins hr-direktør, Thor Palmhøj, er »stolt« af virksomhedens medarbejdere i Field's. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skyderiet i Field's søndag aften har påvirket danskere vidt og bredt – ikke mindst ansatte i danske storcentre.

Hos Magasin, som har omkring 2.000 ansatte, kom skyderiet helt tæt på, da kæden har en butik i Field's. Her reagerede de ansatte præcis, som de skulle, lyder det fra virksomhedens hr-chef, Thor Palmhøj:

»Vi så i Field's, at vores medarbejdere var enormt dygtige. De holdt hovedet koldt, de vidste, hvad de skulle gøre, og de hjalp kunderne og hinanden ud. Alt forløb, som det skulle, i sådan en situation – hvor jeg ikke engang kan forestille mig, hvor kaotisk det må have været,« siger han.

Han mener, at Magasins ansatte reagerede »eksemplarisk« og fulgte virksomhedens evakueringsplaner.

»Vi bliver bekræftet i, at den måde, vi træner vores folk på, er den rigtige, og at vi bruger de rigtige modeller. Vi ser ikke, at vi skal ændre noget fremover,« siger Thor Palmhøj og tilføjer, at Magasins medarbejdere i Field's nu får hjælp af krisepsykologer.

Synlige vagter

Søndagens tragedie blev også diskuteret hos Danske Shoppingcentre, som ejer 18 storcentre i landet, inklusive Amager Centret, Frederiksberg Centret og Nørrebro Bycenter i København, fortæller driftschef Finn Sture Madsen.

»Folk har haft behov for at snakke om det. Det var en meget, meget ulykkelig situation i søndags og et mareridt for alle, der arbejder med bygninger, hvor mange mennesker mødes – uanset om det er et storcenter, en koncertvenue eller en Bilka. Det giver anledning til refleksion og tanker om, hvorvidt vi kan gøre noget anderledes,« siger han.

Han fortæller, at centrenes vagter, som ikke er bevæbnede, fremover vil være ekstra synlige i centrene. De vil være synlige, i den forstand at de vil bevæge sig mere rundt og tale med kunderne for at vise, at de er til stede.

»Det er for at skabe tryghed blandt kunderne, hvis nogen skulle føle sig utrygge,« siger han.

Men derudover står tingene ikke til at ændre sig.

»Vi har valgt ikke at sætte ekstra vagter ind, og det har været efter dialog med politiet og vagtselskaberne. Det har ikke været deres vurdering, at vi skulle have flere vagter på,« lyder det.

Ud over vagter har centrene under Danske Shoppingcentre ligesom Magasin en række evakueringsplaner, som de ansatte skal følge, hvis tragedien rammer.

»Der er løbende kurser for de ansatte, så de kender til evakueringsplanerne – men det er i bund og grund også butikken eller butikskæden selv, der står for, at de ansatte sættes ind i planerne – såsom Salling Group eller H&M,« siger driftschefen.

Jævnlige øvelser

I USA, der selv har oplevet en række skyderier i storcentre, er øvelser en del af mange centres sikkerhedsforanstaltninger. Det er eksempelvis tilfældet hos Mall of America – USAs største shoppingcenter – der ligger i delstaten Minnesota. Her har de ansatte blandt andet en månedlig »lockdown drill«. Det er en øvelse, hvor personalet trænes i, hvordan de skal reagere, hvis der eksempelvis skulle opstå brand eller skyderi.

Evakueringsøvelser er også et velkendt fænomen herhjemme. Hos Magasin finder de sted et par gange om året, mens de hos Danske Shoppingcentre finder sted minimum en gang om året.

»I enkelte situationer har vi også haft større øvelser, hvor vi samarbejder med myndighederne. Nogle gange vil brandvæsenet eller politiet gerne øve noget konkret i et center, og så stiller vi op til det,« siger Finn Sture Madsen.

Han oplyser, at centrene vil øge sikkerheden, hvis politiet vurderer, at det er nødvendigt.

»Lige nu anses skyderiet for at være en enkeltstående hændelse. I går fik vi at vide af både politi og vagtselskaber, at vi ikke skal gøre noget anderledes i forhold til vores beredskaber. Om det ændrer sig fremover, kan vi ikke sige,« lyder det.

Field's vil gennemgå hændelsen

I shoppingcentret Field's vil man snart gå i gang med en grundig evaluering af hændelsesforløbet omkring skyderiet søndag.

Det oplyser centrets talsmand, Stine Rysgaard.

Arbejdet er endnu ikke begyndt, da personalet indtil videre ikke har haft adgang til Field's på grund af politiets arbejde, men det skal ifølge Stine Rysgaard snart være slut. Samtidig har storcenteret prioriteret, at de ansatte i første omgang taler med politiet og modtager krisehjælp.

Field's vil herefter i samarbejde med politiet undersøge, om der er noget, der skal laves om i forhold til centrets sikkerhedsprocedurer.

»Det er afgørende, at vores gæster kan føle sig trygge,« siger Stine Rysgaard.