Storbylivet øger risikoen for blodpropper

Risikoen for at få forkalkninger er 80 procent højere for storbyboere end for personer, der lever i mindre byer eller i landområder.

Det skal undersøges nærmere, om den øgede risiko for blodpropper hænger sammen med luftforureningen i storbyerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er måske lidt langt til den nærmeste café latte, men folk på landet kan til gengæld glæde sig over, at de har langt mindre risiko for at få blodpropper end indbyggere i for eksempel København, Aarhus eller Odense. Det viser resultater fra en undersøgelse, der netop er blevet offentliggjort i det internationale, videnskabelige tidsskrift Journal of Internal Medicine.

- Vores undersøgelse af midaldrende personer, som ikke har symptomer på hjertesygdomme, viser, at både det at bo i centrum og de traditionelle risikofaktorer for at udvikle en hjertesygdom uafhængigt af hinanden hænger sammen med forekomsten af forkalkede kranspulsårer, siger overlæge Jess Lambrechtsen, som er specialist i hjertesygdomme og forskningsleder ved Svendborg Sygehus, i en pressemeddelelse.

Af de i alt 1.225 mænd og kvinder i alderen 50 til 60 år, der har deltaget i undersøgelsen, har 43 procent forkalkede kranspulsårer uden at have haft symptomer på en hjertesygdom. Men det viser sig, at risikoen blandt storbyboere for at få forkalkninger er 80 procent højere end for personer, der lever i mindre byer eller i landområder.

Er luftforureningen synderen?

Undersøgelsen udelukker desuden, at det kan være bylivets stressfaktorer som støj og stress, der giver storbybeboerne forkalkede kranspulsårer.

- Hvorfor luftforurening muligvis bidrager til åreforkalkning, forstår vi endnu ikke helt. Men vi ved nu på baggrund af vores undersøgelse, at der er behov for øget forskning i forbindelsen mellem luftforurening og forkalkede kranspulsårer, siger overlæge Jess Lambrechtsen.

Formålet med undersøgelsen er ifølge Jess Lambrechtsen at undersøge forbindelsen mellem det at bo i centrum af luftforurenede større byer med forekomsten af forkalkede kranspulsårer hos mænd og kvinder, der ellers ikke har symptomer på hjertesygdomme.

251 af undersøgelsens testpersoner, hvilket svarer til 20 procent, bor i centrum af større danske byer. Foruden risikoen ved at bo i store byer fandt undersøgelsen desuden, at mænd, ældre og rygere har en forhøjet risiko for at udvikle forkalkede kranspulsårer.