Storby-børn udvikler oftere allergi

Hvis man vokser op i storbyen, er risikoen for at udvikle allergi over for pollen og husdyr markant større, end hvis man vokser op på landet.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: OLIVIER HOSLET
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For børn, der vokser op i storbyen, er risikoen for at udvikle allergi og overfølsomhed over for pollen og dyr, markant større, end for de børn, der vokser op på landet, skriver Politiken.

Det viser et nyt dansk studie, hvor forskere har taget blodprøver og priktestet 1.236 danske mænd i alderen 30-40 år og udsat dem for forskellige allergener som græspollen, birkepollen, bynkepollen, husstøvmider og dyr som hund, kat og hest.

Ifølge ph.d. og allergiforsker Grethe Elholm fra Aarhus Universitet, som har stået i spidsen for undersøgelsen, er tendensen klar.

Mere end hver tredje mand, som var opvokset i storbyen, slog for eksempel ud på græspollen i form af en rødmen i huden, mens det kun var tilfældet for hver tiende mand med en opvækst på en bondegård.

Grethe Elholm siger til Politiken, at det tyder på, at det rene miljø i storbyen, hvor børn ikke har meget kontakt med husdyr, betyder, at immunforsvaret senere i livet reagerer voldsomt og uhensigtsmæssigt på helt banale ting.

Professor Allan Linneberg fra Københavns Universitet og Rigshospitalet, der også har bidraget til studiet, har et simpelt løsningsforslag:

»I gamle dage sendte man børn fra storbyen ud på landet for at få frisk luft og sund mad. Det er måske det samme, vi burde gøre i dag med vores storbybørn – dog med et andet sigte: at undgå allergi. Ud på landet eller i skoven, hvor de kan grave og rode i jorden med de bare hænder og blive snavsede og beskidte,« siger han til Politiken.