Storbritanniens længstlevende krimiserie går ind i sæson 20

»Barnaby« går ind i sæson 20 og er dermed blevet Storbritanniens længstlevende krimiserie. Men sker der ikke helt utroligt mange mord på den idylliske egn?

Neil Dudgeon spiller hovedrollen i den britiske serie om kriminalkommissær Barnaby. Her ses han på besøg i København i 2013. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lørdag aften. En velfortjent fridag venter forude. Seere fra Armenien til New Zealand sætter sig til rette og lader livet i det fiktive Midsomer gå sin skæve gang.

»Kriminalkommissær Barnaby« blev for nylig forlænget til sæson nummer 20 og hører dermed til de længstlevende og mest solgte serier i britisk TV nogensinde. Alle afsnit begynder med klassisk idyl mellem hyggelige bedsteborgere i et midtengelsk landskab og fortsætter med det ene bestialske drab efter det andet. Forbrydelserne blev gennem de første 14 sæsoner efterforsket af kriminalkommissær Tom Barnaby med datteren og den lidt bekymrede hustru.

John Nettles forlod serien i 2011 og gav plads for den 18 år yngre Neil Dudgeon i rollen som Tom Barnabys fætter og Midsomers nye efterforskningsleder. Den sympatiske kultfigur ville efter eget udsagn ikke være kendt som »verdens ældste politimand på skærm« og arbejder i dag mest med indtaling af dokumentarfilm om Anden Verdenskrig og diverse naturprogrammer.

»Kriminalkommissær Barnaby« har ikke kun pensionerede oberster som fans. Mennesker i forbløffende mange aldersgrupper og alle samfundslag følger opklaringerne på tætteste hold.

Selv stjerner som Joan Collins fra »Dollars«, Sharon Stone fra »Basic Instinct« og endda den evigt surmulende Johnny Depp sniger sig efter vedholdende rygter til et kig på fladskærmen hver lørdag.

Filmatiseringen af hvert afsnit tager omkring fem uger og er i virkeligheden fordelt på lokaliteter som Latimer, Worminghall og Little Missenden – alle flækker i Buckinghamshire med den velstillede og konservativt indstillede befolkning.

Selv om serien generelt scorer højt på kritikernes liste, har den ikke været fri for kontroverser. Man ser for eksempel klart flest medvirkende af europæisk herkomst. I hvert fald i de tidlige afsnit. Emnet var hot for en halv snes år siden og førte hurtigt til Brian True-Mays afgang som producer. For serien skulle forblive en »bastion af engelskhed«, sagde han. At introducere andre hudfarver ville slet og ret give et forkert billede af miljøet og dermed være utroværdigt.

Man allierede sig siden med en del sorte skuespillere og indtil flere medvirkende af asiatisk herkomst og har på den måde fået sympatien med sig igen.

Et løftet øjenbryn af den mere hyggelige art handler om seriens mange mord. Fans har fundet et gennemsnit på tre drab i hvert afsnit eller omkring 400 i alt.

Indbyggerne tager altså hinanden af dage med regelmæssig frekvens og på de mest utrolige måder. Buckinghamshire er ellers kendt som landsdelen, hvor der statistisk set aldrig sker noget som helst.

Seriens tilrettelæggere har selv spillet på drillerierne i en lille reklamefilm. En tilrejsende undrer sig over idyllens tårnhøje mordrate – hvortil Barnaby med det lidt udtryksløse ansigt svarer: »Ja. Det er blevet bemærket.«

LÆS MERE