Stor virak: Puigdemont er landet i Danmark

Et stort presseopbud var mødt op i Københavns Lufthavn for at tage imod den catalanske separatistleder Carles Puigdemont, der landede i Danmark her til morgen.

Carles Puigdemont ankommer i Københavns Lufthavn. Det er hans første tur uden for Belgien, siden han søgte eksil i Bruxelles i oktober. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Den spanske anklagemyndighed har netop bedt landets højesteret om at genaktivere den europæiske arrestordre på den catalanske separatistleder Carles Puigdemont. Det skriver Reuters ifølge Ritzau.

Dermed risikerer Puigdemont at blive anholdt i København, som han ankom til tidligere i dag under stor mediebevågenhed.

Puigdemont måtte sno sig igennem et massivt presseopbud, da han ankom i ankomsthallen i Københavns Lufthavn.

 

Her blev Puigdemont flankeret af dansk politi, da han forlod lufthavnen. På det tidspunkt var der ikke en europæisk arrestordre på den catalanske eksilleder, og derfor fik han lov at passere gennem ankomsthallen og ud i en ventende bil.

Der har i flere måneder været en spansk arrestordre på den catalanske separatistleder, som har været i eksil i Belgien siden oktober.

Søndag oplyste chefen for den spanske anklagemyndighed, at den ville bede undersøgelsesdommeren i sagen om at udstede en ny europæisk arrestordre på Puigdemont, hvis den catalanske separatistleder forlod sit eksil i Belgien og rejste til Danmark.

Hvordan de danske myndigheder vil reagere på den europæiske arrestordre, er fortsat uvist.

Justitsministeriet henviser alle spørgsmål i sagen til Rigsadvokaten, hvor man ikke har kommentarer til, hvorvidt man har modtaget en henvendelse fra de spanske myndigheder. Ifølge Berlingskes oplysninger har Rigsadvokaten været i kontakt med spanske myndigheder hen over weekenden.

Lektor ved Juridisk Institut på Syddansk Universitet Henning Bang Fulgsang Madsen Sørensen har tidligere på morgenen forklaret til DR, at det ikke behøver tage mere end et par minutter, fra en europæisk arrestordre er udstedt i Spanien, til beskeden er givet videre til de danske myndigheder.

»Hvis det sker (at en spansk dommer udsteder en europæisk arrestordre, red.), er det bare et spørgsmål om at lave en telefonopringning til København. Så er arrestordren også i effekt i Danmark, og så vil han blive anholdt,« siger lektoren, er understreger, at det dog langtfra er sikkert, at Puigdemont efter en eventuel anholdelse efterfølgende vil blive udleveret til Spanien.

Carles Puigdemont er i København for at deltage i en debat på Københavns Universitet kl. 14, hvor han vil komme med sit syn på den politiske situation i Catalonien.

Puigdemont ventes at blive i landet til tirsdag, hvor det færøske folketingsmedlem Magni Arge har inviteret ham til et møde på Christiansborg. Hverken politikere fra regeringspartierne eller fra Socialdemokraterne vil deltage i mødet, fordi de ikke vil blande sig i interne spanske anliggender.

Puigdemont var en af hovedkræfterne bag den folkeafstemning om løsrivelse fra Spanien, som blev gennemført i Catalonien i oktober, og de spanske myndigheder har i den forbindelse anklaget ham for tilskyndelse til oprør og undergravende virksomhed.