Stor vanrøgtsag: »Hvalpefabrikker har kronede dage«

Dyrenes Beskyttelse advarer om, at hvalpefabrikker er et stort problem i Danmark. Det sker efter den tredje store sag om vanrøgt af hunde på tre måneder.

Foto: Dyrenes Beskyttelse fra »Randerssagen« Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var tredje gang på lige så mange måneder, da politiet og Dyrenes Beskyttelse for nyligt fjernede 27 vanrøgtede hunde fra en adresse i Randers. Siden førte et tip til at 18 hunde blev fjernet fra en nærliggende adresse, hvor der også blev fundet mindst 16 døde hunde i plastikposer.

Dermed når det samlede antal af fjernede hunde op på 61, hvilket er den næststørste sag i Danmark i nyere tid. Det oplyser Dyrenes Beskyttelse i en pressemeddelelse. De fortæller samtidig, at hvalpefabrikker, hvor hunde opdrættes med salg og profit i stedet for trivsel og sundhed for øje, er en udfordring i Danmark:

»Hvalpefabrikker er et stort problem også herhjemme. I Danmark har vi regulering af kenneler og erhvervsmæssige hundehold, men hvis man vil snyde systemet, så kan man komme uden om reglerne,« siger Britta Riis, direktør for Dyrenes Beskyttelse, som efterlyser mere fokus på området.

»Hvalpefabrikkerne har kronede dage, fordi der er stor efterspørgsel, og det er blevet nemmere at afsætte hundene på fx Facebook, hvor det er svært for myndighederne at opdage det. De gør det for profittens skyld, ikke for dyrenes,« forklarede Britta Riis for knap fjorten dage siden, efter at Dyrenes Beskyttelse havde været med til at fjerne de 27 vanrøgtede hunde.

Men med fundet af de mindst 16 døde hunde og de 18 vanrøgtede på en nærliggende adresse er tallet nu som minimum 61 hunde i hvad Dyrenes Beskyttelse har døbt »Randerssagen«. Dermed er det den næststørste danske sag i nyere tid, kun overgået af sagen fra 2015, hvor 91 cocker spaniels blev fundet på en sydsjællandsk gård.

Af de 45 levende hunde, som Dyrenes Beskyttelse og Nordjyllands Politi har fundet i Randerssagen, er otte blevet aflivet, fordi deres tilstand var så dårlig. Hundene var desuden smurt ind i afføring og skidt til op benene, så pelsen måtte klippes af dem.

Én af hundene, Freja, blev inden klipningen vejet til 5,5 kg., men efter at hår, skidt og snavs var blevet barberet af, var hunden 700 gram lettere.