Stor undersøgelse med 98 millioner amerikanere: Her er risikoen for coronasmitte størst

Et nyt forskningsprojekt, der har undersøgt data fra 98 millioner amerikanere, viser, at risikoen for coronasmitte er størst på restauranter. Desuden viser studiet, at corona rammer socialt skævt.

Smitten kan være stor på steder som restauranter, viser en ny undersøgelse, der er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Nature. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Schwarz/AFP/Ritzau Scanpix

Vil man man undgå den størst mulige smitterisiko, bør man formentlig holde sig fra restauranter.

Sådan lyder et af resultaterne fra et nyt studie, der er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Nature.

Her har forskere indhentet demografiske data og mobildata på 98 millioner amerikanere og gennem disse data fået overblik over de mange amerikaneres bevægelsesmønstre.

Ifølge studiets resultater er restauranter det sted, hvor der har været flest smittetilfælde. Forskernes modeller har vist, at der var fire gange oftere smitte på en restaurant end i et fitnesscenter. Fitnesscenteret er i forskernes resultater det sted, hvor der har været næstflest smittetilfælde.

Forskerne har dog kun undersøgt syv »hverdagssteder«: Restauranter, fitnesscentre, caféer, supermarkeder, hoteller, psykologklinikker og religiøse bygninger.

Der skal derfor tages visse forbehold for forskningsprojektets resultater.

De fleste smittetilfælde, lidt over halvdelen, falder i kategorien, som forskerne har kaldt »øvrige«. Kategorien falder ved siden af de syv steder og kan eksempelvis være barer eller natklubber.

Videnskab.dk har snakket med flere eksperter og forskere om undersøgelsen, og én peger på, at en årsag til, at restauranter skiller sig ud, kan være, at der er flere mennesker, der bevæger sig ind og ud af restauranter end i fitnesscentre, hvor der på grund af medlemsskab er flere gengangere.

Dertil er der også forskelle på restauranter. Smitterisikoen kan være større på et sted med dårlig udluftning eller på en restaurant, hvor man sidder tættere.

Corona rammer skævt

En anden konklusion er, at coronavirus rammer socialt skævt. Ifølge resultaterne har amerikanere i minoritetsgrupper og med lavere indkomst større risiko for at blive smittet end velstillede amerikanere.

Ifølge professor på Institut for Matematik og Computer Science ved DTU, Sune Lehmann, tydeliggør studiet, at folk fra lavindkomstgrupper – også i Danmark – ofte ikke kan arbejde hjemme og derfor oftere er nødt til at tage offentlig transport.

Derudover bor de tættere sammen og har mindre plads, og de går mere i supermarkedet, end de bestiller varer hjem til hoveddøren. Det forklarer Sune Lehmann til Videnskab.dk.

»Vi ved, at bevægelsesmønsteret hos folk under epidemien er anderledes i Gentofte end i Ishøj. Lavindkomstgrupper har mindre mulighed for at nedsætte deres mobilitet, og det øger deres risiko for at blive smittet med corona. Det bekræfter studiet her,« siger han til mediet.

Undersøgelsen er foretaget blandt amerikanere i 10 forskellige amerikanske byer: Atlanta, Chicago, Dallas, Houston, Los Angeles, Miami, New York City, Philadelphia, San Fransisco og Washington D.C. i perioden 8. marts til 9. maj.