Stor uenighed om terrorsikring af Christiansborg

Københavns Kommune og Folketinget gør endnu et forsøg på at blive enige om, hvordan Christiansborg Slotsplads og dermed selve Folketinget skal sikres mod et terrorangreb.

Christiansborg blev i 2013 midlertidigt terrorsikret med bornholmsk granit, der blev lagt i en halvcirkel på Christiansborg Slotsplads. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politikerne i København og politikerne på Christiansborg kan ikke blive enige om en permanent terrorsikring af slotspladsen ved Christiansborg.

Siden 2013 har pladsen været midlertidigt sikret med bornholmske granitblokke og såkaldte pullerter. Men Folketinget vil gøre sikringen permanent og foreslår derfor, at der bliver opført en slags mur eller vold rundt om pladsen.

Volden bliver beskrevet som en bølge. Den er 1,20 meter høj med en 50 grader stejl skråning på den side, der vender væk fra pladsen og ud mod Vindebrogade. Den skal, som det hedder, være »en barriere mod automobil­bårent sprængstof«.

I Københavns Kommune, som pladsen tilhører, er politikerne dog ikke begejstrede for volden. Som der står i et notat, er de bekymrede for, om »folkemængder i bevægelse kan trykke personer ned ad skråningen, så de falder og kommer alvorligt til skade, så de ikke kan komme væk og bliver trampet eller trykket alvorligt af andre personer, der skubbes ned ad skråningen«. En bekymring, kommunen deler med Københavns Politi.

 

Kommunen har tidligere taget stilling til terrorsikringen af Christiansborg og skal det igen i aften, når der er møde i Teknik- og Miljøudvalget.

Formand for udvalget, Enhedslistens teknik- og miljøborgmester Morten Kabell, understreger, at han og kommunen ikke er imod sikringen af slotspladsen. Men »den skal også være til for dem, der rent faktisk bruger pladsen« til forskellige arrangementer.

Ønske om bilfrit område

Morten Kabell er i stedet fortaler for en løsning, hvor Københavns middelalderby og dermed området omkring Christiansborg bliver mere eller mindre bilfrit. Dermed kan uvelkomne biler ifølge borgmesteren ikke komme tæt på magtens centrum, sådan som det var tilfældet i 2011, da norske Anders Breivik med en bilbombe dræbte otte og sårede 200 i Oslos Regjeringskvartalet.

»Den ideelle løsning ville være, at hele middelalderbyen blev bilfri,« siger han og vurderer, at Teknik- og Miljøudvalget igen mandag aften vil afvise Folketingets bud på en sikring af slotspladsen.

Morten Kabell erkender, at han formentlig ikke får opbakning til sit forslag om at gøre byen bilfri. Men han kan »sagtens leve med« en anbefaling fra sin egen forvaltning, »hvor den midlertidige løsning med kampesten erstattes af en kombination af pullerter/steler, bænke eller kortere murstykker med udgangspunkt i Slotspladsens nuværende udformning og belægning«.

Pia Kjærsgaard kræver handling

Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), mener, at Morten Kabell og kommunen trækker sagen i langdrag.

»De tager jo andet med, nu handler det også om trafik- og miljøpolitik. Men det vil bare gør de endnu mere besværligt for bilisterne, så det har vi altså sagt definitivt nej til,« siger hun.

Pia Kjærsgaard og resten af Folketingets Præsidium skal på onsdag mødes med Morten Kabell.

»Nu må de altså til at tage ansvar. De må tage en beslutning. Det har været et langstrakt forløb ud over alle grænser. Vil de, eller vil de ikke? Vil de ikke, må de komme med en løsning, vi alle kan acceptere. Det må slutte nu,« siger hun.

Så du insisterer ikke på en vold om pladsen?

»Nej, det behøver det ikke. Men vi skal kunne stå inde for det,« siger hun.