Stor udenlandsk interesse for dansk terrorforskning

Gæster fra udlandet strømmer til Aarhus Universitet for at lære om den såkaldte Aarhus-model mod radikalisering og terrorisme. Lignende model skal indføres i Belgien, oplyser universitetet.

Terrorforskningen på Aarhus Universitet er yderst populær i udlandet.

Så populær, at repræsentanter fra flere udenlandske ambassader nu besøger Psykologisk Institut på det østjyske universitet for at lære om den såkaldte Aarhus-model, beretter Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.

Modellen skal blandt andet sikre en tidlig indsats mod radikalisering og hjælpe unge, som har været i krig i Syrien, tilbage til samfundet. Det er professor Preben Bertelsen, der sammen med Østjyllands Politi og Aarhus Kommune arbejder med modellen.

»Hvis ikke vi forsøger at få de unge Syrien-farere tilbage til samfundet, risikerer vi at skubbe dem ud i yderligere ekstremisme og kriminalitet,« siger professoren i en pressemeddelelse.

I modellen indgår blandt andet et tæt samarbejde med moskéer og forældre til Syrien-krigere samt tilbud om rådgivning og psykologhjælp til hjemvendte fra krigen, som derudover også får hjælp til at komme tilbage til uddannelser og arbejdspladser.

I denne uge har professor Preben Bertelsen haft besøg af ambassadør Pol De Witte og rådgiver Michiel Maertens fra den belgiske ambassade i Danmark, som ønsker at vide mere om den danske professors forskning på terrorområdet.

Det er ifølge Aarhus Universitet nemlig meningen, at to belgiske byer sammen med Aarhus skal udvikle lignende programmer i Belgien, og derfor er der allerede også planlagt et dansk besøg i Belgien.

En opgørelse fra Det Internationale Center for Studier af Radikalisering (ICSR) ved King’s College i London viser da også, at Belgien har særdeles store udfordringer med Syrien-krigere. Det er nemlig det vesteuropæiske land, hvorfra flest unge drager i hellig krig målt i forhold til indbyggertal. I alt er 440 Syrien-krigere rejst fra Belgien til Syrien, hvilket svarer til 40 personer ud af én million indbyggere.

Danmark kommer ind på andenpladsen i den kedelige statistik med 27 personer ud af én million indbyggere. I alt er over 100 Syrien-krigere taget af sted fra Danmark.

Ligesom Belgien har også Norge og Frankrig meldt sin ankomst til Aarhus Universitet for at høre mere om den danske terrorforskning, oplyser universitetet.