Stor svensk rockerfusion kan sprede sig til Danmark

Udviklingen i rockermiljøet i Sydsverige bliver fulgt tæt af politiet herhjemme. En ny styrket rockergruppe i Skåne vil kunne have indflydelse på situationen herhjemme, lyder vurderingen.

Det er ikke mange kilometer fra den danske kyst, at udviklingen i rockermiljøet har taget en pludselig drejning – gruppen Outlaws MC i Sydsverige har nemlig slået sig sammen med den ellers rivaliserende gruppe, Bandidos. Og det en udvikling, som dansk politi holder nøje øje med, forklarer kriminalinspektør Kim Kliver, der leder Rigspolitiets Nationale Efterforskningsstøttecenter (NEC).

»Det er klart, at når vi ser de hændelser i Sverige, bombesprængningen for nogle uger siden og de spændinger, der har været i det sydsvenske område, så følger vi det tæt, for der er stærke kontakter i rockermiljøet, også på tværs af landegrænser,« lyder det fra Kim Kliver.

Følger udviklingen
Hvis denne fusion i Skåne udløser en oprustning mellem Bandidos og Hells Angels i Sydsverige, vil det så trække tråde til Danmark?

»Det er klart, at det ville kunne trække tråde herover, men det er alt for tidligt at vurdere og sige, hvad reaktionsmønstret bliver. Vi følger udviklingen og ser, om det giver anledning til aktiviteter,« siger han.

Outlaws MC er en international rockergruppering, der ikke endnu har fået etableret sig i Danmark. Outlaws har imidlertid været til stede i andre nordiske lande, Norge og Sverige, samt i Tyskland, og derfor har politiet da også været opmærksomme på, om de forsøgte at organisere sig herhjemme, understreger kriminalinspektøren.

»Vi har hele tiden vurderet, at de to organisationer, Bandidos og Hells Angels, er så stærkt placerede i rockerhierarkiet, at der ikke er plads til Outlaws i Danmark. Vi har god grund til at tro, at det er efter en fælles forståelse mellem de to aktører, at der ikke er nogen Outlaws. De har en fælles interesse i, at det forbliver, som det er i dag,« uddyber han.

Mange års samarbejde
Men til trods for, at der ikke er nogen organiserede Outlaws i Danmark, er udviklingen i Sverige altså stadig interessant fra et dansk perspektiv – og ifølge NEC-lederen vil dansk politi blive underrettet af de svenske kolleger om hændelser og de indbyrdes forhold mellem de forskellige rockergrupperinger.

Samarbejdet på tværs af Øresund, når det kommer til bikerklubber og rockerkriminalitet, går mange år tilbage i tiden.

»Erfaringerne går helt tilbage til den nordiske rockerkrig. Den viste, at det er vigtigt, at vi arbejder tæt sammen med politiet fra de andre nordiske lande. Den kriminalitet, som personer fra de her miljøer, måtte være involveret i, har jo også fra tid til anden grænseoverskridende karakter,« forklarer Kim Kliver.