Stor stigning i voldsdomme til piger

Antallet af voldsdømte piger er seksdoblet på 15 år. Pigerne er blevet mere rå og brutale i deres fysiske adfærd.

Flere og flere unge piger får en dom for vold, skriver Politiken.

Antallet af voldsdømte piger mellem 15 og 19 år er seksdoblet siden 1990 - fra 55 til 313 i 2005, viser tal fra Danmarks Statistik.

»Der er sket en voldsom stigning i antallet af voldelige piger. Det er helt vildt, men man kan så sige, vi ser ikke piger, der er tiltalt for brandstiftelse og mord og de her rigtigt vilde forbrydelser, det er stadig lidt på forsøgsbasis«, siger Peter Jørgensen, afdelingsleder på den sikrede ungdomsinstitution Stevnsfortet, hvor en del af de unge kriminelle piger er anbragt.

Udviklingen kan også ses på, hvor mange piger der ender på en sikret ungdomsinstitution. I 2001 blev otte piger udskrevet fra en af landets syv sikrede ungdomsinstitutioner. Sidste år var antallet steget til 61 - næsten en nidobling.

»Der har jo altid været piger med problemer, men det, der adskiller pigerne i dag fra tidligere, er, at de bruger vold. Tidligere har pigerne jo skåret i sig selv eller truet med at tage deres liv med hovedpinepiller, de har været depressive og indadvendte«, siger Astrid Heindorff, som er SSP-konsulent i Ballerup Kommune.

Ifølge Herdis Bergmann, der er socialrådgiver i Helsingør Kommune og beskæftiger sig med unge piger, er de begyndt at efterligne drengenes voldelige adfærd.

»Pigerne er blevet langt mere udadreagerende. Der er sket en ændring af kønsrollerne. Hvor de unge piger tidligere hang ud med de kriminelle drenge, men ikke selv begik kriminalitet, er de i dag selv i højere grad blevet kriminelle«, fortæller hun.

Og også indbyrdes er pigerne blevet mere rå, fortæller Herdis Bergmann. Gamle dages pigefnidder er nu blevet mere fysisk:

»De spytter efter hinanden, sparker og slår hinanden. Vi har også haft tilfælde, hvor en gruppe piger har ringet på hos en anden pige og har overfaldet hende derhjemme. Og de chikanerer og truer hinanden gennem sms'er og på Arto.dk. Det er ofte magtspil og sladder, der ligger bag«.

Kilde: Politiken