Stor stigning i dansk eksport til ufrie lande: »Vi bliver mere sårbare«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier og de vigtigste begivenheder, så du er klædt på til dagens første kop ved kaffeautomaten.

En stigende del af den danske eksport går til lande, der har så alvorlige problemer med menneskerettigheder og demokrati, at de bliver kategoriseret som »ikke-fri«. Fold sammen
Læs mere
Foto: SALEH AL-OBEIDI

God morgen – her er Dagens Overblik.

I dag holder hele verden fortsat et vågent øje med coronavirussen, der har indflydelse på alt fra rejser til aktiemarkedet. Her seks korte nyheder om coronavirussen fra natten:

  • Antvorskov Kaserne i Slagelse og Høvelte Kaserne i Birkerød er i beredskab og er klar til at modtage folk, som rammes af det potentielt dødelige virus, fortæller sundhedsminister Magnus Heunicke.
  • En person på ferieøen Tenerife blevet smittet.
  • Det er netop kommet frem, at en fjerde person ifølge Reuters fra krydstogtskibet »Diamond Princess« er død efter smitte med coronavirus.
  • Flere italienske medier opskriver antallet af døde i Støvlelandet fra seks til syv.
  • Det seneste døgn har har coronavirussen kostet 71 liv i Kina. Det er mere end en halvering i forhold til det foregående døgn. Det er det laveste tal for et enkelt døgn i over to uger.
  • Samtidig stiger smittetallet støt i Sydkorea, hvortil USA nu fraråder alle unødvendige rejser

Berlingske vil hele dagen holde dig opdateret på coronavirussen i en liveblog, som du kan følge her.

Og så hjem til Danmark og Hovedstaden for en stund. Her protesterer naboer over udsigten til endnu en sommer med støj og ballade på Anker Jørgensens Plads. Og så afsiger Retten på Frederiksberg kendelse i sagen om drabet på radioværten og tidligere bandemedlem Nedim Yasar.

1) Coronavirus kan give europæisk økonomi et dyk

Coronavirussen og dens spredning til Italien kan ende med at få konsekvenser for Europas økonomi. Det skriver Berlingskes økonomiske redaktør, Ulrik Bie, i en analyse.

Det er de mange tiltag for at dæmme op for, at virussen ikke skal sprede sig yderligere, der påvirker økonomien. Her gælder for eksempel nedlukning af alt fra flytrafik til turistindustrien i de ramte områder.

Hidtil har prognoserne peget på, at det primært ville være den kinesiske økonomi, der blev ramt. Men en hel generel modvilje mod at rejse kan få en negativ effekt på en række lande – og i særdeleshed for Italien.

Panikken ramte også i går aktiemarkederne med markante fald i C25.

2) Skatteministeren øger kontrollen med din skat

Mandag præsenterede skatteministeren to nye skattecentre i Frederikssund og Fredericia.

Centrene er et led i skatteminister Morten Bødskovs (S) ambition om at genrejse danskernes tillid til skattevæsenet - til det formål vil han frem mod 2023 bygge i alt seks skattecentre, sådan at kontrolindsatsen øges med samlet 1.000 medarbejdere.

»Det er en god idé. Med en øget kontrolindsats bliver folk mere opmærksomme på, at der er en øget risiko for at blive opdaget. Og hvis man kan dokumentere, at kontrolindsatsen virker – som jeg tror, at den kommer til at gøre – ved, at man får indkrævet flere penge, og at der er mindre snyd med skatter og afgifter, så kan det godt bidrage til at genoprette tilliden til skattevæsenet,« siger Bent Greve, professor i samfundsvidenskab ved Roskilde Universitet.

3) »Der blev helt klart lagt pres på os«

Da Forsvarsakademiet skulle udarbejde en rapport til Folketinget om den danske indsats i Afghanistan, blev de uafhængige forskere kaldt til møde med embedsmænd fra Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet, som bad dem om at omskrive kritiske konklusioner.

Det fortæller Niels Klingenberg Vistiesen, der var en af de uafhængige forskere bag rapporten.

»Det er min opfattelse, at der helt klart blev lagt pres på os«, siger han i Berlingske i dag.

4) Stor stigning i dansk eksport til ufrie lande

På Jyllands-Postens forside kan vi i dag læse historien om, at en stigende del af den danske eksport går til lande, der har så alvorlige problemer med menneskerettigheder og demokrati, at de bliver kategoriseret som »ikke-fri«

»Alt andet lige vil jeg sige, at vi bliver mere sårbare af, at en større del af vores eksport går til disse lande,« siger seniorforsker Flemming Splidsboel Hansen fra Dansk Institut for Internationale Studier til Jyllands-Posten.

Den øgede økomnomiske sårbarhed skyldes, at varer kan blive fanget i en eventuel konflikt.

»Når man interagerer med andre lande, kan man være med til at fremme de værdier, vi står for,« siger udenrigsminister Jeppe Kofoed (S).

5) Udsigten til endnu en sommer med sutter, sex og støj fører til nabo-protest

Naboerne til Anker Jørgensens Plads i Københavns Sydhavn har nu henvendt sig til både lokaludvalg, overborgmesteren og teknik- og miljøborgmesteren. De ønsker, at pladsen fra april til oktober bliver gjort til en alkoholfri zone.

Frygten er, at sommeren endnu en gang vil byde på larm fra de mange misbrugere, alkoholikere, hjemløse, psykisk syge og skæve eksistenser, der holder til på pladsen.

»Nu har det stået på to somre. Vi kan næsten ikke klare en sommer til,« siger Julia Pedersen, der er nabo til den lille og forholdsvis trange plads, hvor op til 40 påvirkede og højrøstede personer ifølge hende kan finde på at hænge ud i de sene sommernætter.

Det sker i dag

Drab på radiovært bliver afgjort i retten
Klokken 10 afsiger Retten på Frederiksberg kendelse om skyld i sagen mod de to mænd, som er tiltalt for at have dræbt radiovært og tidligere bandemedlem Nedim Yasar. Nedim Yasar blev dræbt af skud i november 2018 efter en reception for bogen »Rødder – en gangsters udvej«, som handler om Yasar selv.

Berlingskes Rasmus Karkov skrev i weekenden en fascinerende fortælling om drabet.

Maleri ventes at slå rekord

Auktionshuset Bruun Rasmussen holder fra klokken 16 en auktion, hvor to billeder af den danske guldaldermaler C.W. Eckersberg skal under hammeren. Det ene maleri er et prospekt fra Paris kaldet »Akvædukten i Arcueil« fra 1812, som er vurderet til seks til otte millioner. Det vil i så fald blive det dyreste nogensinde af den kendte danske kunstner.

C.W. Eckersbergs oliemaleri,»Akvædukten i Arcueil« (1812)  et et sjældent og betydningsfuldt værk i hans oeuvre. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR.

New Orleans tager fat på fejringen af Mardi Gras
I den amerikanske by New Orleans er det i dag Mardi Gras – eller »Fat Tuesday«. Den sidste dag inden akseonsdag, hvor fasten begynder i den katolske kirke. New Orleans i delstaten Louisiana er kendt for at fejre Mardi Gras med store parader og fest i gaderne.

I New Orleans bliver Mardi Gras i dag fejret med parader og fest i gaderne. Fold sammen
Læs mere
Foto: DAN ANDERSON.

Dagens citat

Borgmester på Frederiksberg, Simon Aggesen (K) om statens inddrivelse af danskernes skattegæld

»Regeringen bør erkende, at det er en opgave, den ikke har kunnet magte.«