Stor stigning i antallet af nytårsskader

Flere personer fik fyrværkeriskader ved dette nytår sammenlignet med nytårsaftener de seneste ti år, viser nye tal.

Fyrværkeri i Ringkøbing kl 24 Fold sammen
Læs mere
Foto: Jørgen Kirk

Ikke kun raketterne nåede højt til vejrs under nytårets fyrværkeriaffyring onsdag og torsdag. Også antallet af fyrværkeriskader var markant højere ved 14/15-nytåret sammenlignet med de seneste fem-ti år.

Det viser nye tal fra Ulykkes Analyse Gruppen på Odense Universitetshospital (OUH). I alt kom 347 personer til behandling på landets sygehuse og skadestuer i nytårsdøgnene fra 31. december 2014 til 1. januar 2015, hvorimod kun 233 kom til skade ved sidste nytår.

»Det er rigtigt ærgerligt, at antallet er steget med en tredjedel,« siger overlæge ved Ulykkes Analyse Gruppen Jens Lauritsen.

Ifølge overlægen er det vigtigt at huske på, at fyrværkeriet har to ansigter. Det ene er de skader, der sker på grund af ulovligt fyrværkeri, og som ved dette nytår kostede tre mennesker livet.

»Det er drastiske og tragiske hændelser, som vi har set i år,« konstaterer overlægen og fortsætter:

»Det andet er skaderne, som sker ved lovlige fyrværkeri, som er det største antal, og som ikke må sammenlignes eller blandes sammen med det antal skader, der sker på grund af ulovligt fyrværkeri.«

Den nye opgørelse viser blandt andet, at lovlige raketter var årsag til 45 procent af skaderne, mens ulovligt fyrværkeri var skyld i 13 procent af dette års nytårsskader.

»Tallene understreger, at vi har brug for at fortsætte forebyggelsen, da der stadigvæk sker skader, fordi brugerne ikke har briller på og tilsyneladende heller ikke overholder afstandskravene,« siger Jens Lauritsen.

Afstandskravet til fyrværkeri er 25 meter, og det er især her, fyrværkeriglade mennesker falder igennem, mener overlægen:

»Nu har jeg ikke været i hele landet, men de steder, hvor jeg har set fyrværkeri, har der været rigtig mange, som ikke var 25 meter væk. Når man så samtidig ikke har briller på, så må det jo gå galt.«

Overlægen har derfor to anbefalinger, som han håber, folk vil rette sig efter.

»Den ene går til befolkningen i al almindelighed om at lade være med at bruge det ulovlige fyrværkeri, som man både dør og får lemlæstelser af. Den anden opfordring går til den del af befolkningen, som bruger det lovlige fyrværkeri, som burde være sikkert - overhold nu bestemmelserne, der står på fyrværkeriet.«

Cirka en tredjedel af de tilskadekomne ved seneste nytårsaften pådrog sig ifølge OUHs tal en håndskade, knap en tredjedel brandsår, mens knap en femtedel fik øjenskader.