Stor stigning i anmeldelser af seksuelle krænkelser på nettet

En stigning på 48 procent i antallet af politianmeldelser på sædelighedsområdet er med til at trække ned. Ny opgørelse fra Rigspolitiet om kriminaliteten sidste år viser et markant fald i private indbrud og at bandeindsatsen virker. Til gengæld ser det ikke godt ud databedrageriet.

Modelfoto: RB plus. Mange unge kæmper med kærestevold. TIL ARKIV: Modelfoto af: Psykisk syg, psykisk sygdom, angst, offer, kvinde i forfald, nedtrykt, depression, stress, angst, depression, trauma, ptsd, nedtur, tunge tider, hustruvold, vold i hjemmet, depressiv, ked af det, søvnløshed eller andet. (Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson

Stadig flere føler sig seksuelt krænket på nettet. Og det i en sådan grad, at de melder det til politiet.

Rigspolitiet har fremlagt nye tal, der viser, at antallet af anmeldelser på sædelighedsområdet steg med 48 procent i 2016 i forhold til året før.

Hænger sammen med digitaliseringen

»Med til billedet hører, at nogle af sagerne er meget store sagsbehandlingskomplekser, og at sædelighedsområdet i høj grad hænger sammen med digitaliseringen og dermed seksuelle krænkelser på nettet,« siger rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg.

Ifølge en ny opgørelse over kriminaliteten i Danmark er der tale om et fortsat historisk lavt niveau, som det hedder i den pressemeddelelse, Rigspolitet har udsendt. Således er antallet af straffelovsanmeldelser i 2016 på niveau med 2014, hvor kriminaliteten var på det næstlaveste niveau siden 2007. Kun 2015, som var rekordlav set over en ti års periode, var bedre.

»Et meget blandt år«

Det er især et fald i antallet af indbrud, der sammen med et bedre greb om rocker- og bandekriminaliteten og en betydelig effekt af en øget indsats i særligt udsatte boligområder, som Jens Henrik Højbjerg er godt tilfreds med.

»Men samlet set må 2016 betegnes som meget blandet. Noget er gået bedre, andet er gået dårligere,« konstaterer rigspolitichefen.

Mere data-bedrageri, underslæb og økonomisk kriminalitet trækker sammen med flere anmeldelser om vold og sædelighed  i den forkerte retning.

»Bedrageri på nettet er steget. Det drejer sig især om berigelseskriminalitet, hvor en stor del er flyttet fra det fysiske rum over i cyber. Det har smittet af på antallet af sigtelser, som er steget, blandt andet fordi gerningsmændene her ikke er så svære at identificere,« forklarer han.

Selv om der i 2016 blev begået 1.300 færre indbrud i privat beboelse, er det stadig for højt, hvis vi sammenligner os med andre lande omrking os.

Nabohjælp virker

»Men det går i den rigtige retning. I 2007 var der 43.000 indbrud, i 2016 var der 30.000 indbrud. Det laveste siden 2007. Og noget af det, vi kan se virker er der, hvor folk har involveret sig i nabohjælp og i øvrigt lyttet til, hvordan man kan sikre sig mod indbrud,« siger rigspolitichefen.

I sidste måned fremlagde regeringen udspillet: »Bander bag tremmer«, som skal intensivere indsatsen over for rocker- og bandekriminalitet. Udspillet kommer i kølvandet på sidste års målsætning om at prioritere en stærk rocker- og bandeindsats. I 2016 blev omkring 300 rockere og bandemedlemmer fængslet.

»Vi har været dygtige til at kortlægge deres kriminalitet,« menerJens Henrik Højbjerg.

Politiets indsats i særligt udsatte boligområder og bandekriminaliteten er der fortsat øget fokus på i 2017.