Stor stigning af ambulanceudrykninger

De danske ambulancer bliver i stigende grad sendt på vejene med blå blink og hasteudrykninger. Stigningen er så voldsom, at den går ud over borgerne, viser en opgørelse.

ARKIVFOTO: De danske ambulancer bliver i stigende grad sendt på vejene med blå blink og hasteudrykninger. Stigningen er så voldsom, at den går ud over borgerne, viser en opgørelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Antallet af akutte ambulanceudrykninger i Danmark er steget markant, viser den seneste opgørelse fra regionerne.

Ifølge beredskabsinfo.dk er antallet af akutte ambulanceudrykninger steget med 14,4 procent fra andet halvår af 2013 til andet halvår af 2014. Den mest eksplosive stigning er sket i Region Hovedstaden, hvor antallet af udrykninger på et år er steget med 19 procent, mens tre af de fire øvrige regioner også har oplevet en tocifret procentvis stigning.

I Region Midtjylland, hvor man har oplevet 14,3 procent flere udrykninger på et år, har man foretaget en nærmere analyse af tallene, og det viser sig ifølge beredskabsinfo.dk, at den store stigning i antallet af udrykninger belaster ambulancetjenesten og sætter udrykningstiderne under pres.

Selv om de mest presserende udrykninger med »hastegrad A« fortsat overholdes i det midtjyske, så går trykket på regionens ambulancetjeneste ud over borgere med hastende men ikke livstruende tilstande, »hastegrad B«.

Her er regionens mål, at 60 procent af ambulancerne skal være nået frem til patienterne, når der er gået 15 minutter, men det kunne i andet halvår af 2014 ikke overholdes, og der gik 15,55 minutter, inden de 60 procent hurtigste ambulancer var fremme, skriver beredskabsinfo.dk.

Regionerne har ikke noget svar på, hvorfor de blå blink på ambulancerne må tændes langt oftere end tidligere, men i Region Midtjyllands analyse peger man på, at et stigende antal udrykninger rekvireres af vagtlæger og praktiserende læger, hvilket kan skyldes Sundhedsstyrelsens vejledning om behandling af patienter med akutte, atypiske brystsmerter.