Stor statue af Chr. IV til Indre By

Københavns store bygherre Christian IV kan inden længe spejle sig i sine mesterværker. En ny statue skal nemlig markere kongens store arkitektoniske betydning for byen.

Den nye skulptur af Christian IV skal være fem meter høj, med den gamle bygherre stående på Rundetårn, flankeret af tårne fra Børsen og Rosenborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Få har præget det københavnske bybillede som Christian IV, og derfor skal byen nu have en fem meter høj statue, der understreger kongens store betydning som bygherre. Det mener politikerne på Københavns Rådhus, der for nylig har takket ja til en statue af bygherren i Indre By. Et mindesmærke for Christian IV står allerede ved Nyboder, men ifølge den lokale initiativgruppe, der har stillet forslaget, er det nødvendigt med en ny statue på en mere prominent placering i byen. »En person som Christian IV, der i den grad har sat sit præg på København, bør vi i langt højere grad markere i bybilledet,« siger byhistorikeren Allan Mylius Thomsen, som står i spidsen for initiativgruppen, der selv vil rejse pengene til opførelsen af statuen. Mens det er sikkert, at statuen skal have en placering i Indre By, er det præcise ståsted for det fem meter høje monument endnu ikke fastlagt. »Der er mange ting, der spiller ind i overvejelserne. For det første må der ikke ligge for mange kabler og lignende i undergrunden, og for det andet skal det være et sted, der relaterer til byen. Vi ville gerne have den stillet op foran Børsen, men det ville stadsarkitekten ikke gå med til, så en anden mulighed er på Strøget eller nede omkring Nikolaj Kirke,« siger Allan Mylius Thomsen. Skal spejle sig i Rundetårn Den færøske billedhugger Hans Pauli Olsen, som tidligere blandt andet har lavet buster af dronning Margrethe og prins Henrik, har stået for udkastet til bronzestatuen, som skal stå på en model af det omvendte Rundetårn udført i granit. På hver sin side af Rundetårn skal nedadvendte tårne fra to af Christian IVs andre store bygningsværker, Rosenborg og Børsen, opføres i bronze. »Ideen var oprindelig, at jeg ville skildre Christian IV som en stor bygherre med byen bag sig. Men i stedet endte jeg med at lave ham med sine mest betydningfulde, smukke og spændende bygninger som spejlbillede. Og så egnede Rundetårn sig rigtig godt som sokkel,« siger Hans Pauli Olsen. Udkastet har været til høring i Københavns Kommunes Billedkunstudvalg, som har vurderet, at skulpturen har fine kunstneriske kvaliteter. Det forventes, at statuen kan opføres i løbet af ét - halvandet år.