Stor skraldestrejke kan fortsætte tirsdag

350 skraldemænd i København har nedlagt arbejdet i en uge nu. Tidligt hver morgen mødes de for at beslutte, om de henter skrald.

Skralderummet er ved at flyde over med skrald i en baggård ved Istedgade i København. Fold sammen
Læs mere

Affaldet begynder at hobe sig op i København, hvor der ikke er hentet skrald siden tirsdag i sidste uge. 350 skraldemænd har nedlagt arbejdet, fordi fire kolleger står til at miste deres arbejde, når kommunen på fredag skifter til en ny udbyder. Arbejdsretten har netop mandag eftermiddag pålagt 3F bod for den overenskomsttridige arbejdsnedlæggelse.

»Vi har 56 mand, der skal skifte til City Renovation - det er dem der kører på Østerbro og Nørrebro. Og i et halvt år har vi arbejdet med tilpasning inden virksomhedsoverdragelsen. Så får vi pludselig besked af renovatøren om, at han vil skære otte mand,« siger John Ø. Pedersen, faglig sekretær ved 3F Kastrup, der organiserer skraldmændene i København.

De otte blev hurtigt til fire, men der er ikke som skraldemændene ønsker det lavet en løsning over længere tid, så de fire jobs kunne nedlægges med naturlig afgang.

Tirsdag i sidste uge besluttede skraldemændene i hele byen på faglige møder at nedlægge arbejdet i sympati med de 56.

Hver morgen er de 350 skraldemænd mødt op på deres respekstive arbejdspladser og er med det samme gået i fagligt møde. Indtil videre har de besluttet, at der ikke var givet indrømmelser nok til at de ville køre ud og hente skrald. Og tirdsdag morgen klokken 5.30 skal de beslutte sig igen.

»Uanset hvordan vi vender og drejer det bliver der fire mand i overskud. Nu tager vi det dag for dag. Vi havde håbet på der kom åbninger, men vi har ikke hørt noget,« siger John Ø. Pedersen.

Parterne har foreløbig være i Arbejdsretten to gang. I torsdags blev skraldemændene pålagt at gå i arbejde igen,  mandag blev de pålagt bod.

»Tillidsfolkene tager på arbejde hver morgen og de siger naturligvis til kollegerne, at de skal arbejde. I morgen kan tillidsfolkene desværre kun fortælle, at der ikke er sket noget i forhandlingerne, men at vi er blevet pålagt bod. Hvis gutterne så stadig ikke går i arbejde, må vi vel i arbejdsretten igen på torsdag. Der må man tro, at retorikken vil blive skærpet noget,« siger John Ø. Pedersen.

Og med den formulering skal man være en meget håbefuld københavner for at satse på afhentning tirsdag. I mellemtiden hober skraldet sig op i skralderum og baggårde, hvor alle med ugentlig afhentninger efterhånden er fyldt dobbelt op.

Kommunen beder direkte om, at man ikke stiller beholderen ud, før der er sikkerhed for at konflikten er afblæst. Affald der ikke kan være i beholderen kan stilles i sække ved siden af. Så tager skraldemændene det med, når de går i arbejde igen.

Også storskrald, haveaffald og andre indsamlinger er ramt af arbejdsnedlæggelsen, men der er stadig åbent på genbrugspladserne, hvor man dog ikke må aflevere husholdningsaffald.