Stor satsning på planter og kemi

Københavns Universitet bygger et nyt forskningscenter til 200 millioner kroner og med et stort budget for de kommende fem år.

Arkiv foto Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Københavns Universitet vil med en ny plan satse flere hundrede millioner kroner på at skabe bedre forbindelse mellem grundforskning og erhvervsrettet forskning.

Universitetet vil de kommende fem år bruge cirka 200 millioner kroner på at oprette det såkaldte Copenhagen Plant Science Center, ligesom universitetet vil bruge pengene på en større satsning på at styrke grundforskning og anvendt forskning i kemi, der i dag foregår på flere af universitetets fakulteter.

Samtidig er der afsat 200 millioner kroner til et nybyggeri på Det Biovidenskabelige Fakultet på Frederiksberg, der skal huse planteforskningscentret og forventes at stå klar i 2015, mens de fysiske rammer for kemisatsningen endnu ikke er udpeget.

En mulighed er dog, at kemi bliver samlet på det kommende Niels Bohr Science Center til 1,5 milliarder kroner, der også skal huse fysik og matematik på Københavns Universitet.

Prorektor Thomas Bjørnholm beskriver planen som en forlængelse af universitetsfusionen i 2007, da Københavns Universitet blev lagt sammen med Landbohøjskolen og Danmarks Farmaceutiske Universitet.

»Vores grundforskning er allerede stærk. Vi har bl.a. halvdelen af alle landets grundforskningscentre,« siger han:

»Nu er vores opgave at få anvendt grundforskningen inden for områder med store anvendelsesperspektiver. Alt-så områder, som Danmark skal leve af i fremtiden.«

Han fremhæver fødevareindustrien, biotek og medicinalindustrien som områder, der vil nyde godt af den nye satsning.

»Vi skal ikke lave erhvervslivets forskning, men vores forskning skal danne grundlaget for erhvervslivets forskning,« forklarer Thomas Bjørnholm og tilføjer, at et internationalt ekspertpanel skal se nærmere på opgaven med at styrke forskningen i kemi.

»Markant ny beslutning«

Planen, der bliver præsenteret i dag, bliver af prorektoren beskrevet som »en markant ny beslutning«.

»Tiden vil vise, hvor vigtig beslutningen er, men jeg håber, at vi om ti år vil se tilbage på, at Københavns Universitet inden for bl.a. lægemiddeludvikling og fødevareindustri virkelig har været med til at sikre danske arbejdspladser,« siger han.

Ifølge forskningspolitisk chef i erhvervsorganisationen DI, Charlotte Rønhof, »ser Københavns Universitet helt rigtigt« med beslutningen om et stort planteforskningscenter.

»Det er præcis sådan nogle satsninger, vi efterlyser,« siger hun:

»Det er glædeligt, når universiteterne tager vækstudfordringerne op, fordi de er så afgørende spillere i vores forsøg på at løse det store problem med, hvordan vi får skabt mere vækst i det danske samfund.«

Hun tilføjer, at undersøgelser fra DI viser, at større forskningssatsninger i Danmark skaber opmærksomhed blandt udenlandske virksomheder.

»De ser rundt i verden og leder efter miljøer, der er interessante for dem, og de vil gerne lægge deres penge her i landet,« siger hun:

»Det skal vi interessere os mere for og tænke mere fremadrettet. Det er koncerner med endog meget store forskningsbudgetter.«

Charlotte Rønhof tilføjer, at det kræver satsninger af »en vis størrelse«, for at udenlandske virksomheder kan få øje på dem.