Stor politiaktion mod indbrudstyve på hele Sjælland

Politiet har i flere uger planlagt en indsats, der skal »forstyrre« det organiserede indbrudsmiljø på Sjælland. Mandag rykkede politifolk ud på udpegede lokaliteter og hos udvalgte personer. Aktionen blev afsluttet med 15 anholdelser og en lang række forebyggende "bekymringssamtaler".

Resultatet af »Operation Disruption« på Sjælland vil politiet offentliggøre senere på dagen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix

Et stort antal politifolk fra de fem sjællandske politikredse er mandag morgen rykket ud på mere end 50 steder på hele Sjælland i en stor, koordineret operation mod indbrudskriminalitet.

»Vi kalder aktionen Operation Disruption og er én samlet dag, hvor vi hakker til på over 50 forskellige steder på Sjælland. Det er alt lige fra hoteller til campingpladser, men også på nogle bestemte adresser og vejstrækninger,« siger politiinspektør Bent Isager-Nielsen og leder af Task Force Indbrud (TFI), som er den særlige enhed til bekæmpelse af organiseret indbrudskriminalitet.

Han fortæller, at aktionen skal »forstyrre« indbrudsmiljøet og har været planlagt i nogle uger.

TFI og de fem sjællandske politikredse har udpeget en række personer og adresser, som de vil gå efter. Det er både folk, politiet har mistanke til, men også personer, politiet ved, de kan anholde. Derudover har politiet fået en række dommerkendelser, så de kan ransage forskellige »interessante« lokaliteter.

Baggrunden for aktionen er en stigning på indbrudsområdet på Sjælland, og især i Nordsjælland. Antallet af indbrud har ellers været faldende de seneste år, oplyser Bent Isager-Nielsen.

Dagens operation lægger sig i kølvandet på en stribe tunge efterforskninger mod grupper af personer, der kan mistænkes for organiseret indbrudskriminalitet og hæleri. En del personer er varetægtsfængslede eller dømte i disse sager. Her har politiet både anholdt albanske grupper, nogle herboende bandemedlemmer fra Loyal to Familia og andre rockergrupper.

Nummerplade-system skal fange dem

Det er både herboende og tilrejsende kriminelle, som politiet går efter. Udover at ransage forskellige steder i København og på resten af Sjælland, vil politiet offensivt benytte sig af et nyt system til at scanne nummerplader, kaldet ANPG.

»Alle biler og nummerplader, vi passerer, bliver scannet automatisk. Så kan vi se, om der er en efterlysning på den, om ejeren er kendt af politiet, om bilen er set i forbindelse med et indbrud og flere andre oplysninger,« siger Bent Isager-Nielsen og fortæller, at politiet ikke vil stoppe almindelige borgere på Sjælland.

Det er forskelligt, hvad de forskellige indbrudstyve går efter, og det er alt lige fra designmøbler til smykker til it-udstyr, fortæller politiinspektøren.

»Forskellige grupper går efter forskellige ting. Østeuropæiske kriminelle går for eksempel efter kostbare cykler, som de stjæler fra udhuse og tager med ud af landet, men også let omsættelige ting som smykker og it-udstyr,« siger han.

Aktionen er mandag eftermiddag endt med anholdelse af syv personer, der sigtes for indbrud. Alle anholdelserne er sket i Københavns, Nordsjællands og Vestegnens politikredse. Otte andre personer er samtidig blevet sigtet for andre former for tyveri og indbrud.

Man har også ført såkaldte bekymringssamtaler med enkelte personer, politiet mistænker for at overveje eller planlægge om indbrud - og hvor en forebyggende samtale så har været vurderet som en hensigtsmæssig foranstaltning.

»Det er tilfredsstillende, at vi i samarbejde med de fem sjællandske politikredse og NEC (Nationalt Efterforsknings Center) ved dagens aktion har foretaget anholdelse af personer, der kan mistænkes for indbrud,« siger lederen af Task Force Indbrud, politiinspektør Bent Isager-Nielsen, om dagens operation.

»Samtidigt har aktionen givet gode efterretninger i forhold til områder, lokaliteter og personer til brug for den videre indsats mod indbrudskriminalitet på Sjælland. Vi har i dag villet skabe forstyrrelse i miljøer, hvorfra indbrudskriminalitet erfaringsvist udspringer – og det det har vi opnået."