Stor opbakning til kors i dansk pas

Et stort flertal af danskerne har ingen problemer med, at der optræder en kristusfigur fra Jellingstenen i vore pas, viser Gallup-måling.

Dansk pas. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Vandall ¯rtvig
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere end tre ud af fire danskere har ingen eller få problemer med, at Jesus på korset er at finde i vores rødbedefarvede pas.

Det fremgår af en Gallup-undersøgelse, der er foretaget i kølvandet på den principielle debat, der har rejst sig, efter at en dansker har klaget til Justitsministeriet om korset, fordi han føler sin religionsfrihed krænket.

Den krænkede 50-årige direktør, Karsten Riise Kristensen, fra Roskilde møder bare ikke den store forståelse blandt sine landsmænd.

61 pct. af danskerne er nemlig enige i, at det kristne symbol skal forblive i danske pas. Dertil kommer 17 pct., som er overvejende enige.

Kun 12 pct. er enten uenige eller overvejende uenige i, at korset skal blive i passet. Dertil kommer ti procent, som ikke har taget stilling.

Den største opbakning til korset finder man på højrefløjen, ikke mindst blandt de Konservatives vælgere. Der er også ekstra stor opbakning fra mænd, danskere over 60 samt fra folk fra Sjælland uden for København.

Størst modstand møder man blandt radikale vælgere, i den yngste del af befolkningen samt i hovedstadsområdet.

Det kristne kors i passet stammer fra den store Jellingsten, hvor Harald Blåtand i runeskrift erklærer, at han gjorde danerne kristne.

Venstres retsordfører, Kim Andersen, udtalte for nylig, at symbolet er en udmærket illustration af dansk historie og dansk kultur. På den baggrund har han svært ved at se, at det kan være krænkende.

Karsten Riise Kristensen agter angiveligt at gå hele vejen til den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, hvis han ikke får medhold ved en dansk retsinstans.