Stor narkosag udløser 70 års fængsel til gruppe af mænd

Skunk, kokain og store mængder amfetamin medfører lange fængselsstraffe. De fleste dømte anker.

På Langeland foregik der produktion af amfetamin, opbevaring af skunk og andre overtrædelser af straffeloven, mener politiet i en stor sag, som mandag er afgjort af Retten på Frederiksberg. Scanpix/Lea Meilandt Mathiesen/arkiv Fold sammen
Læs mere

Frederiksberg. I en omfattende straffesag er en gruppe narkohandlere og smuglere mandag blevet idømt lange fængselsstraffe ved Retten på Frederiksberg.

De hårdeste straffe tilfalder to bagmænd fra Montenegro, der idømmes fængsel i henholdsvis 13 og 14 år. Efter afsoningen udvises både Janco Ralevic og Milos Malisic fra Danmark for altid.

Også en gruppe danske mænd har udsigt til en årrække bag tremmer i sagen, som politiet i sin tid døbte Operation Baresso.

Hårdest går det ud over den 35-årige Kasper Stecher Svensson, der idømmes fængsel i 11 år, mens 48-årige Glenn Kåre Hansen slipper med et år mindre.

I alt var ni mænd tiltalt, og sammenlagt er der udmålt straffe på 70 år og otte måneders fængsel.

Politiet kom på sporet af det ulovlige foretagende tilbage i januar 2017, hvor man begyndte at aflytte nogle af de nu dømtes telefoner.

Nogle af de første observationer foretog politiet på kaffebaren Baresso, og det er derfor, at man valgte at kalde sagen sådan.

I tiden herefter åbenbarede det store narkokompleks sig for efterforskerne, og 28. april 2017 valgte man at slå til i en stor anholdelsesaktion.

Inden da havde politiet blandt andet samlet beviser for, at flere af mændene opbevarede i hvert fald 33,2 kilo amfetamin i en lejlighed i København og i en af de tiltaltes boliger i landsbyen Tranekær på det nordlige Langeland.

Man vidste også, at to af de tiltalte 25. april kørte til Holland i en ældre Volkswagen Bora for at hente 1,5 liter amfetaminolie, som i Danmark skulle forvandles til lidt over 6,5 kilo amfetamin.

De to kurerer, der i dag er 29 og 30 år, stod ifølge anklagemyndigheden begge til otte års fængsel. Men Retten på Frederiksberg valgte at lade dem slippe med bare seks og otte måneders fængsel.

For godt nok har mændene erkendt turen til Holland. Men domsmandsretten valgte at tro på deres forklaring om, at de troede, det var skunk.

Da den slags straffes væsentligt mildere end amfetamin, kunne de mandag forlade retten som frie mænd. Som de eneste af de ni tiltalte valgte netop de to da også øjeblikkeligt - med tårer i øjnene - at acceptere deres domme.

Også den 36-årige Jesper Halling Larsen, der blev frifundet for flere tunge anklager, virkede nogenlunde tilfreds med sin straf på fem et halvt års fængsel. Han valgte at overveje, om han vil anke.

Omvendt satte de hårdest dømte øjeblikkeligt kurs mod landsretten. Det samme gjorde montenegrinske Ivan Babovic og Valentin Sandic, der er dansk statsborger. De fik fængsel i henholdsvis syv og ni år.

/ritzau/