Stor mangel på personale truer sygehuse

Sundhedsvæsenet i hovedstadsområdet og på hele Sjælland kommer snart til at stå med enorm mangel på læger, sygeplejersker, fysioterapeuter, bioanalytikere og andet personale.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I løbet af få år vil op imod hver tredje stilling som læge eller farmaceut være ubesat, og når det gælder sygeplejersker, fysioterapeuter og andre med en kort eller mellemlang, videregående uddannelse vil det ikke være muligt at få besat hver femte stilling.

Det fremgår af tal fra Beskæftigelsesregionen på Sjælland og Region Hovedstaden, hvor politikere nu slår alarm.

»Vi oplever dagligt historier om, at personalemangel betyder sengelukninger på psykiatriske afdelinger, aflyste operationer osv. Og jeg gyser ved fremtidsudsigterne til endnu større mangel på personale. Hvis vi ikke her i 11. time får vendt skuden, så har vi her en bombe under det danske sundhedsvæsen,« siger Benedikte Kiær (K).

De nye tal fra Sjælland er endnu mere dystre end de tal for hele landet, som regeringens rådgiver på sundhedsområdet, professor Kjeld Møller Pedersen, fremlagde i Berlingske Tidende i onsdags. Heraf fremgik det, at sundhedsvæsenet om seks-syv år vil mangle helt op imod 15.000 læger, sygeplejersker og andet plejepersonale. Det svarer til mindst 20 pct. underbemanding over hele landet.

Ubalance på 34 pct.

Allerede i dag er der 1.700 ledige stillinger på hospitalerne i Region Hovedstaden, viser de nye tal tal fra regionen. Der er især mange ledige sygeplejerskestillinger, mens manglen på læger er noget mindre. Den er til gengæld meget større ude på Sjælland og på Lolland-Falster, og frem til 2015 vil der i Østdanmark som helhed være en ubalance på hele 34 pct., når det gælder sundhedspersonale med en lang videregående uddannelse såsom læger og farmaceuter.

Blandt sundhedspersonale med kort eller mellemlang videregående uddannelse vil ubalancen blive på ca. 20 pct., skønnes det.

Det får nu de Konservative og Venstre til at kræve, at der afsættes betydeligt flere penge til at afhjælpe manglen på arbejdskraft end i det netop indgåede budgetforlig. De to partier vil afsætte helt op til 50 mio. kr. til en stribe initiativer.

»Hvis ikke vi sætter markant ind på at gøre vore arbejdspladser langt mere attraktive, vil regionen ikke være i stand til at løse sine opgaver,« siger Bent Larsen (V).

Regionsformand Vibeke Storm Rasmussen (S) mener, at man med den nye budgetaftale sætter »fuld kraft« på arbejdet med at skaffe mere personale. Hun sætter bl.a. sin lid til, at en række nye, korte, mere praktisk orienterede uddannelser vil kunne lokke nye grupper af unge ind i sundhedsvæsenet.