Stor FN-organisation meldt til dansk politi efter sag om forsvundne millioner

Millioner af kroner er sporløst forsvundet fra stor FN-organisation med hovedsæde i København. Nu er sagen meldt til dansk politi.

UNOPS' hovedkontor er placeret i FN-byen i Nordhavn i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter afsløringer af forsvundne millionbeløb og brud på en stribe regler er den store FN-organisation UNOPS, der har hovedkvarter i Nordhavn i København, nu blevet meldt til dansk politi.

Det kan Berlingske fortælle i samarbejde med det finske medie Yle.

Politienheden National enhed for Særlig Kriminalitet, NSK, oplyser i en e-mail til Berlingske, at UNOPS er blevet politianmeldt.

»Vi kan bekræfte, at NSK har modtaget en politianmeldelse af FN-organisationen UNOPS i indeværende år,« oplyser NSK og tilføjer, at anmeldelsen blev overdraget til NSK fra Københavns Politi 14. juni.

NSK afløste i januar det tidligere SØIK, også kaldet bagmandspolitiet, og enheden efterforsker blandt andet organiseret, økonomisk kriminalitet.

NSK vil ikke uddybe, om man har indledt en decideret efterforskning af sagen, og Berlingske har ikke kunnet få indsigt i yderligere detaljer om politianmeldelsen, herunder om konkrete personer også er politianmeldt.

Millioner forsvundet

Politianmeldelsen kommer efter flere alvorlige sager i UNOPS-systemet.

Berlingske kunne i maj – i lighed med flere andre medier – fortælle om store finansielle problemer UNOPS-projektet S3i – Sustainable Investments in Infrastructure and Innovation – der blandt andet skulle sikre investeringer i bæredygtige boligformer og klimavenlige energiløsninger.

150 millioner kroner er sporløst forsvundet fra projektet, og både UNOPS’ egne revisorer såvel som FNs interne vagthunde – UN Office of Internal Oversight Services (OIOS) – efterforsker sagen.

Blandt andet er det blevet kritiseret, at hele investeringen i S3i blev fordelt på kun syv projekter, der alle var kontrolleret af et og samme selskab, hvilket er i strid med UNOPS interne regler. Efterfølgende gik en stor del af pengene tabt, fordi selskabet brugte pengene til at dække sin eksisterende gæld.

UNOPS har fået sønderlemmende kritik for ikke at føre tilstrækkelig kontrol med pengene.

Sagen har ført til hjemsendelse af flere topfolk i UNOPS, og UNOPS’ øverste chef, nordmanden Grete Faremo, trak sig fra jobbet som følge af sagen.

Regelbrud i fond

S3i-sagen kom blandt andet for en dag, efter at en tidligere højtplaceret chef og rådgiver i FN-systemet, briten Mukesh Kapila, omtalte problemerne i en række blogindlæg. Til Berlingske efterlyste han blandt andet, at dansk politi gik ind i sagen:

»Der er efter min mening sket en forbrydelse på dansk jord, og de danske myndigheder bør iværksætte en efterforskning af sagen,« sagde han i maj til Berlingske.

Berlingske kunne senere – i begyndelsen af juli – fortælle om andre problemer i UNOPS-systemet.

Fonden WSSCC, der indtil dens nedlukning sidste år administrativt sorterede under UNOPS i København, havde således også været præget af alvorlige uregelmæssigheder.

Blandt andet blev der sidste år konstateret brud på interne regler om bevillinger samt rekrutterings- og indkøbsprocesser, og en intern undersøgelse resulterede i disciplinære foranstaltninger over for de ansvarlige medarbejdere.

FN: respekt for efterforskningen

UNOPS oplyser i en e-mail, at UNOPS »er uvidende om detaljerne i den konkrete sag«, idet sagen varetages af FNs juridiske afdeling i FNs hovedkontor i New York.

En talsmand for FNs generalsekretær siger i et skriftligt svar, at »FN tager passende skridt for at sikre ansvarlig administration,« og at det er »FNs etablerede politik at samarbejde med nationale myndigheder« af »respekt for efterforskningen«.

»FN er ikke i stand til at kommentere yderligere, da FN ikke ønsker at foregribe handlinger, der måtte blive overvejet eller truffet af nationale myndigheder med hensyn til denne sag,« hedder det i svaret, hvor det også understreges, at S3i-sagen er blevet grundigt efterforsket af FN selv.

UNOPS er FN-systemets operationelle arm og varetager en stor del af FNs logistik, infrastruktur og projektstyring kloden over.

Organisationen har hovedkontor i FN-byen i Nordhavn i København og forvalter projekter af en samlet værdi af næsten 25 milliarder kroner.