Stor efterspørgsel på økologi får landmænd til at lægge om

Massiv efterspørgsel på økologiske produkter får i stigende grad konventionelle landmænd til at interessere sig for at blive økologer. Økologisk Landsforening spår, at der kan sælges dobbelt så meget af visse varer.

Økologiske varer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Michael Jensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efterspørgslen på økologiske varer overstiger lige nu langt, hvad producenterne kan levere af både økologisk kød, æg, frugt og grøntsager. Det skriver JydskeVestkysten.

»Hvis der var 50 procent mere økologisk kød, så kunne vi også sælge det, og på fjerkræ-området fordobler vi salget i år, og det kan vi gøre igen næste år,« siger Henrik Hindborg, der er markedschef i Økologisk Landsforening, til avisen.

Derfor er der god ræson i at lægge om til økologi for danske landmænd, lyder vurderingen.

»Forbrugerne vil meget gerne have dansk producerede varer,« siger Henrik Hindborg.

Også butikskæden Rema 1000 mærker en stigende efterspørgsel.

»Vi oplever flere og flere kunder, der spørger ind til endnu flere økologiske produktgrupper. Vores leverandører skal løbe hurtigere, vi skal bestille tidligt og tænke mere proaktivt,« siger kædens indkøbsdirektør, Anders Rene Jensen, til JydskeVestkysten.

Traditionelt har det været svært for især svinebønder at lægge driften om, fordi det kræver en næsten total udskiftning af produktionsapparatet.

»Men de kan få tre gange så meget for kødet, og i modsætning til de konventionelle kan de rent faktisk komme af med det,« pointerer Henrik Hindborg.

I år har konventionelle landmænd i ekstraordinært omfang interesseret sig for at lægge om til økologi. Det glæder miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V).

»Den øgede omlægning viser, at landmændene lytter til forbrugernes efterspørgsel og forstår at få en god forretning ud af det. Detailhandlen oplever tomme øko-hylder, og jeg vil skabe de bedst mulige rammer for, at udbud og efterspørgsel følges ad, så danske forbrugere ikke går forgæves efter øko-varer,« siger ministeren i en pressemeddelelse.

BNB