Stor bølge af kirkelukninger på vej

Luk halvdelen af alle folkekirker i Københavns Kommune, lyder et kontroversielt forslag.

Luk halvdelen af kirkerne, spar millioner af kroner og gør menighedslivet bedre i de kirker, der er tilbage. Sådan lyder udmeldingen fra formanden for budgetudvalget i Københavns Stift, Torben Larsen, der anbefaler, at antallet af sognekirker i Københavns Kommune bliver reduceret fra 70 til omkring 35. Det skriver Berlingske.

Han kommer med det kontroversielle forslag i erkendelse af, at 70 sognekirker er alt for mange til de cirka 350.000 folkekirkemedlemmer i kommunen.

- Der er slet ikke økonomi til alle de kirker. Det er bedre at samle kræfterne færre steder og dermed bruge dem bedre, siger han til Berlingske:

- Vi ville få meget mere kirke for pengene og et meget bedre menigshedsliv.

På landsplan er det ifølge provsteformand Paw Kingo Andersen også nødvendigt at lukke et ukendt antal af de 2.354 sognekirker.

Han erkender, at der ofte blot bliver snakket om kirkelukninger. Men nye regler medfører, at tiden er ved at være moden til lukninger. Bl.a. skal det ifølge en ny betænkning fremover være provstier – ikke menighedsråd – der træffer beslutning om at lukke kirker, ligesom Kirkeministeriet er i gang med at udarbejde en såkaldt kirkelukningsmanual.

Københavns Stift har en liste med et dusin kirker i kommunen, der er i fare for at blive lukket. En af dem er Aalholm Kirke, hvor sognepræst Ole Petersen tvivler på, at det er den rigtige løsning at lukke kirker.

- Vores opgave er at møde folk der, hvor de er, og det gør vi altså ikke ved at lukke kirker, understreger han.

Biskop Peter Skov-Jakobsen vil ikke kommentere forslaget fra Torben Larsen. Men han oplyser, at det i slutningen af april vil blive besluttet hvilke sogne i stiftet, der bliver nødt til at lukke kirker.

Kirkeminister Manu Sareen (R) oplyser, at han »er opmærksom« på problemet med kirkelukninger.

- Det er helt naturligt, at vi får en diskussion om det. I sidste ende handler det om, hvordan vi bruger ressourcerne, siger han til Berlingske.

Ministeren vil dog ikke blande sig i, hvordan folkekirken vælger at løse problemet.