Støttepartier kritiserer gasledning til 800 millioner kroner: En »dinosaurløsning«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier – om den vedholdende coronakrise og de øvrige store begivenheder og samtaleemner i ind- og udland.

»Med den her løsning er man låst til at bruge fossile brændstoffer helt frem til 2040. Det er ikke at fremtidssikre. Det her er en dinosaurløsning,« siger klima- og energiordfører for De Radikale, Rasmus Helveg Petersen, til Jyllands-Posten. Ordføreren kommenterer på den gasledning, der fra 2024 skal forsyne virksomheder på Lolland-Falster med primært fossil naturgas. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix (arkiv)

Godmandag-morgen og glædelig anden påskedag.

I dag skal vi forbi alt fra det forestående valg på Grønland til et opsigtsvækkende forslag fra en tidligere næstformand i Venstre.

Men inden vi når til dagens store historier, får du en status på coronasituationen, som den ser ud i Danmark lige nu.

En dansk murer i Syrien

Vi begynder i dagens Politiken.

Avisen bringer i dag et meget læseværdigt interview med en mand, avisen kalder for Peter. Han er murersvend fra Aarhus, men blev grønthandler i Islamisk Stats hovedby og sidder nu fængslet i Syrien på andet år.

Peter håber, at han en dag kommer for en domstol.

»Jeg ser ingen mulighed for at bo her. De mennesker, der styrer her, ser mig som en fjende. Jeg bestemmer det ikke selv, men hvis jeg bliver sendt til Danmark og dømt, så tager jeg straffen. Og så lever jeg som muslim i Danmark, ligesom jeg gjorde før, jeg tog af sted,« siger han til Politiken.

Interviewet kommer midt i den verserende politiske debat om, hvorvidt og hvordan Danmark skal hjælpe kvinderne og børnene i fangelejrene i Syrien.

Hvis du vil læse om kvinderne i lejrene, kan du i Berlingske læse om Aziza. Hun rejste for syv år siden til Syrien, hvor hun giftede sig med med en jihadist og hyldede Islamisk Stats kalifat. I dag bor hun i al-Roj-lejren og vil »hjem til Aarhus« med sin fireårige søn. Du kan læse om hende her.

Og du kan også læse om Nadia, der er opvokset på Frederiksberg og i dag bor med sine to små drenge i et slidt telt i en fangelejr i Syrien.

»Det er jumbo!«

Vi bevæger os videre til Grønland.

Berlingske bringer i dag en artikel, der forklarer, hvorfor Kinas og USAs øjne hviler tungt på Grønland i forbindelse med valget i morgen, tirsdag.

Sjældne jordarter handler ikke kun om penge, men også om storpolitik. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andrew Testa/Ritzau Scanpix.

Valget i Grønland handler om mange ting, men en af årsagerne hertil er, at råstoffer har stået højt på listen fra dag ét. Det uforsonlige opgør om et enormt mineprojekt i Kvanefjeldet i Sydgrønland blev nemlig den direkte årsag til, at Grønland skulle til valg her og nu.

Og sjældne jordarter på Grønland handler ikke kun om penge, men også om storpolitik, og den største aktionær i Greenland Minerals er kinesisk.

Læs artiklen her, hvor du også møder australieren Greg Barnes, der har ventet i mere end ti år på det store gennembrud for sit mineprojekt i Sydgrønland.

»Det er the big one. Det er jumbo!« siger han.

»En dinosaurløsning«

Vi hopper videre til dagens Jyllands-Posten.

Avisen kan i dag fortælle, at regeringens støttepartier på ny kritiserer beslutningen om at bygge en 115 kilometer lang gasledning til Lolland-Falster.

Jyllands-Posten skriver, at gasledningen skal koste cirka 800 millioner kroner og vil forsyne Nordic Sugar og andre virksomheder med primært fossil naturgas. Men først fra 2040 er det planen, at det er grøn biogas, der skal finde vej gennem ledningen.

Nøgleordet her er »grøn«. For De Radikale og Enhedslisten opfordrer ifølge avisen til, at det skal undersøges, om Nordic Sugar kan køre på grøn strøm.

»Jeg tror ikke, at muligheden for en elektrificering er blevet undersøgt ordentligt,« siger energiordføreren for Enhedslisten, Søren Egge Rasmussen, til Jyllands-Posten.

Og De Radikale følger bakker op.

»Med den her løsning er man låst til at bruge fossile brændstoffer helt frem til 2040. Det er ikke at fremtidssikre. Det her er en dinosaurløsning,« siger klima- og energiordfører for De Radikale, Rasmus Helveg Petersen.

Læs hele artiklen i Jyllands-Posten her.

Vanvidsbilister i vejkanten

Vi fortsætter videre til dagens sidste nyhedshistorie, som ganske vist kom frem i går, men som ikke desto mindre også er interessant i dag.

Således kunne TV 2 søndag eftermiddag fortælle, at flere end ti vanvidsbilister har måttet føle konsekvensen af en ny lov, som trådte i kraft 31. marts.

Politiassistenten ved Københavns Politi, Henrik Schmeisser (på billedet), er en af de betjente, der tidligere har advaret mod, at politiet har manglet muligheder for at kunne sætte en stopper for vanvidskørsel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Vanvidsbilisterne har nemlig fået beslaglagt deres køretøjer af politiet i forbindelse med deres kørsel, hvilket den nye lov altså har åbnet op for.

»Den nye lov giver nogle voldsomme konsekvenser for vanvidsbilisterne – og nogle konsekvenser, som de ikke har tænkt til ende. Det er ikke sjovt at blive efterladt på vejen og se bilen bliver taget. Loven har vitterligt en effekt,« siger Christian Berthelsen, der er politiassistent ved Rigspolitiets Nationale Færdselscenter, til TV 2.

Christian Berthelsen siger til TV 2, at vanvidsbilisterne i de fleste tilfælde har kørt i såkaldte muskelbiler med stor motor og mange hestekræfter.

Dagens forslag

… Kommer fra løsgænger Inger Støjberg.

I en kronik i nærværende avis skriver den tidligere integrationsminister og næstformand i Venstre, at hun mener, at omskæring af drenge i Danmark bør »forbydes for børn, der er ældre end otte dage«.

»Helt principielt bør det være sådan, at ethvert menneske har retten til selv at bestemme over sin egen krop. Derfor bør en omskæring, der ikke er medicinsk begrundet, grundlæggende først finde sted, efter at en mand er myndig. Efter det tidspunkt kan man naturligvis selv beslutte, om man vil omskæres eller ej,« skriver hun.

I kronikken får du også svaret på, hvorfor løsgængeren konkret foreslår, at det bør forbydes for børn, der er ældre end lige præcis otte dage. Læs kronikken og få svaret her.

Det sker i dag

Det er som bekendt helligdag, og nyhedsbegivenhederne er tilsyneladende ikke de store i dag.