Støttepartier afviser allerede planlagte motorveje: Bilister skal lære at tage toget

Dagens overblik: Berlingske giver dig overblikket over dagens vigtigste historier og begivenheder, så du er klædt på til den første kop kaffe – eller te.

Flere motorveje omkring København vil bare føre flere biler ind til byen, mener Enhedslistens trafikordfører, Rasmus Vestergaard Madsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dennis Lehmann/Ritzau Scanpix

Godmorgen, og velkommen til denne lørdags nyhedsoverblik.

I dag skal det blandt andet handle om angrebet på to betjente ved USAs kongres i Washington, D.C., Og om Politikens forsidehistorie om lyntest, der ikke kun giver falske positiv testsvar, men også mange falske negative. Og så afviser regeringens støttepartier byggeriet af flere motorveje omkring København.

Men inden vi går videre til dagens store nyhedshistorier, skal vi lige runde de seneste coronatal.

Politibetjent dræbt ved angreb ved USAs kongres

Én betjent er død af sine kvæstelser og en anden såret, efter en 25-årig mand kørte en bil ind i dem ved USAs kongres på Capitol Hill i Washington, D.C.

Bilens fører hoppede ud af bilen med en kniv i hånden, da han havde påkørt de to betjente, oplyser Yogananda Pittman, der er fungerende chef for Kongressens politistyrke.

Gerningsmanden løb frem mod betjentene og blev derpå skudt af politiet. Men det lykkedes altså gerningsmanden at dræbe en betjent.

»Det er med meget tungt hjerte, at jeg meddeler, at en af vores betjente er død af sine kvæstelser,« sagde Pittman på et pressemøde fredag aften dansk tid.

Den formodede gerningsmand var ikke i forvejen kendt af politiet, tyder søgninger i politiets databaser på. Der er tale om en 25-årig mand med tilknytning til staten Virginia.

Gerningsmanden kørte i denne blå bil. Fold sammen
Læs mere
Foto: Alexander Drago/Reuters/Ritzau Scanpix.

Læs mere her.

 

Stor lækage afslører forening, som har hyldet nazisoldater og nazister i årtier: »Vi lever i fjendeland«

Berlingske kan fortælle historien om, at en hemmelighedsfuld dansk forening kaldet »Sammenslutningen af 2. juli 1978« i årtier har dyrket en modfortælling om Nazityskland og de danskere, som svor troskab til Adolf Hitler, kæmpede i Førerens hær og var med til at understøtte organisationen bag verdenshistoriens mest systematiske og omfangsrige krigsforbrydelser.

Det fremgår af en omfattende lækage af nyhedsbreve og arkivmateriale fra foreningen, som Berlingske er kommet i besiddelse af. Blandt medlemmerne er både gamle og nye nazister, Frikorps Danmark-veteraner, en Rigsarkiv-tyv, historieinteresserede og dedikerede nazisamlere.

»De ville skrive historien om og lave det, der er hvidt, sort – og det, der er sort, hvidt,« siger en anonym kilde, som har et indgående kendskab til foreningen.

Læs hele historien her.

Eksperter advarer: Presset stiger på mediernes frihed i Østeuropa

Magthavere i en række østeuropæiske lande lægger så voldsomt pres på nationale medier, at det truer journalisternes mulighed for at bedrive magtkritisk journalistik og i det hele taget rapportere frit.

Sådan lyder kritikken fra internationale organisationer, EU-Kommissionen og eksperter.

De seneste måneder har der lydt flere advarsler om den problematiske udvikling.

EU-Parlamentet er ved at undersøge situationen i Slovenien, hvor premierminister Janez Jansa ifølge artiklen er kendt for udskamme navngivne journalister i tweets og desuden sidder i spidsen for en regering, som kritiseres for at presse kritiske medier økonomisk.

»Frie medier er en hjørnesten for demokratiet, som EU bygger på, og derfor er situationen alvorlig. Mediefriheden er under pres. Ikke kun i Polen og Ungarn, der allerede er berygtede for problemer med de demokratiske principper, men også i Slovenien, Bulgarien og Rumænien,« siger professor Florian Bieber fra Graz Universitet ifølge Jyllands-Posten.

Læs hele historien her.

Ann-Sophie havde ikke talt med komiker i ti år, da han pludselig sendte hende et billede af sin penis

Berlingske har talt med en af de kvinder, der har været udsat for komikeren Alex Thelanders seksuelle henvendelser, som flere medier har beskrevet på det seneste.

Ann-Sophie havde ikke været i kontakt med ham i ti år, da han ud af det blå sendte hende billeder af sin penis via Messenger i november 2019.

Hun kendte Alex Thelander fra comedymiljøet i slutningen af 00erne, da hun var eventansvarlig for Open Mic i Huset i Magstræde og kom i de samme kredse som ham. Deres relation har altid kun været venskabelig, forklarer Ann-Sophie.

Hun ønsker ikke sit efternavn i avisen, men Berlingske kender hendes fulde identitet.

Historien om Alex Thelander er kommet frem i en omdiskuteret TV 2-dokumentar, »Alex undskylder dick pics«, hvor hovedkarakteren er Thelander selv.

Læs historien her.

Hver anden smittet får negativt svar i lyntest

Politikens forsidehistorie handler om, at lyntest ikke kun giver falske positive svar, men også falske negative svar. Tal fra Statens Serum Institut viser, at risikoen for falske negative testresultater er høj.

Ifølge tal, der dækker februar og størstedelen af marts, var 4.069 personer positive ifølge pcr-testen, men lyntesten – eller antigentesten, som den også kaldes – havde kun fanget 2.159 af dem. Med andre ord var 47 procent falsk negative.

Det er selvsagt et problem, fordi man i troen på, at man er rask, risikerer at give smitten videre.

»Vi må desværre konstatere, at antigentests er ret upræcise til at udpege en smittet person,« siger Tyra Grove Krause, afdelingschef for infektionsberedskab hos Statens Serum Institut.

Læs hele artiklen her.

Nej til flere motorveje omkring hovedstaden

Og så til historien bag overskriften: Selvom de for nogles vedkommende er planlagt helt tilbage i 2009, og selvom myndighederne har beregnet, at det vil være godt for både pendlerne og samfundsøkonomien, afviser De Radikale og Enhedslisten nu at støtte anlæggelsen af flere motorvejsstrækninger omkring København.

»Man har i årtier bygget enormt meget motorvej i Danmark. Kun fire lande i EU har mere motorvej end os. Og vi kan se, at vi jo stadig har massiv trængsel på de danske veje,« siger Enhedslistens transportordfører, Rasmus Vestergaard Madsen, til dr.dk.

Når regeringen efter to års tænkepause om kort tid ventes at præsentere sit udspil til dansk transportinfrastruktur, bliver det altså ikke med de to støttepartiers opbakning til mere motorvej. Nogle af strækningerne er ellers færdigundersøgt og klar til at blive bygget.

Det er i særlig grad de sidste etaper af Hillerødmotorvejen og Frederikssundsmotorvejen på Sjælland, som Enhedslisten ikke kan se en pointe i at gennemføre.

»Hvis man forlænger de to motorveje, så vil der være endnu flere biler, der vil proppe sig ind omkring kernen af København, og så vil man fortsat holde i kø, siger Rasmus Vestergaard Madsen til dr.dk.

I stedet skal pengene investeres i den kollektive trafik, mener transportordføreren. Læs hele historien her.

Det var nyhedsoverblikket for i dag. God lørdag!