Støtte til tronfølgelov styrtdykker

Blot tre dage før afstemningen om tronfølgeloven styrtdykker danskernes opbakning. Regeringen er på vej mod valgnederlag, mener valgforsker.

Danskernes opbakning til ligestilling i kongehuset er faldende. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft, Scanpix.
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På trods af regeringens millionkampagne for at få tronfølgeloven stemt igennem, vender danskerne i stigende grad tommelfingeren nedad, når de skal tage stilling til ændringen af tronfølgeloven, som skal sikre ligestilling mellem drenge og piger i kongehuset.

På bare en uge er opbakningen faldet hele 12 procentpoint, så blot 72 pct. af befolkningen nu støtter op om en ændring, viser en ny Gallupmåling.

»Derfor er der stor fare for, at forslaget falder,« siger valgforsker og professor Søren Risbjerg Thomsen, der har analyseret målingen.

For at få lovændringen igennem skal mindst 40 pct. af de stemmeberettigede stemme ja. Men da stemmeprocenten ved Europa-Parlamentsvalget typisk ligger på 50 pct., vil der med den dalende tilslutning kun være 36 pct. ja-stemmer, viser beregninger foretaget af Søren Risbjerg Thomsen. Og det er netop ikke nok til at få ændringen i tronfølgeloven igennem.

Samtidig med befolkningens faldende opbakning rejser tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V) også tvivl om sin personlige støtte.

»Der er både for og imod,« siger tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V), som ikke forstår, »hvorfor der absolut skal være ligestilling omkring kongehuset.«

Han hælder dog mest til et ja.

Hos de Konservative ærgrer man sig over den dalende opbakning.

»Jeg har hørt rigtig mange borgerlige mænd, som går rundt og koketterer med, at de vil stemme nej. Jeg tror, det er blevet en lille modesag og et mandeoprør, hvor de siger, at nu stopper denne ligestilling. Det er denne meningsmåling også et udtryk for, og det er fuldstændig barnagtigt og latterligt,« siger politisk ordfører Henriette Kjær (K).