Større rift om festivalbilletter skaber ulovlig tendens: »Det er i strid med vores handelsbetingelser og aldeles usmukt«

Flere festivaler landet over melder udsolgt. Og selvom, det er ulovligt, udbydes billetterne allerede nu til overpris flere steder på nettet.

Roskildefestival 2016 The Orchestra of Syrian Musicians, Damon Albarn med guests ved åbningen på Orange Scene onsdag 29. juni. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. december blev årets Smukfest-billetter sat til salg. Og bare fem timer senere kunne Skanderborg melde om udsolgt til sommerens fest og dans under bøgetræerne. Det uden, at et eneste navn endnu er offentliggjort. Først 1. februar offentliggør Skanderborg nemlig 2017-artisterne.

Northside offentliggjorde allerede i oktober Radiohead som et af deres hovednavne, og efter 15 minutter var søndagsbilletterne revet væk. Da de blot en måned senere præsenterede den populære amerikanske R&B-sanger Frank Ocean, forsvandt også de sidste fredagsbilletter.

Flere festivaler, herunder Musik i Lejet, melder også udsolgt i enten partout- eller dagsbilletter, selvom der stadig er flere måneder til, festivalerne begynder. Festivalarrangørerne jubler, men snart udbydes flere billetter ulovligt til overpris på hjemmesider som DBA.dk og guloggratis.dk.

»Folk stoler på os«

Sidste år var billetterne til Skanderborg Festival udsolgt på 50 dage, men i år holder rekorden for hurtigst udsolgt. På Skanderborg Festivals hjemmeside kan man købe op til 10 billetter per person, men festivalens talsmand Poul Martin Bonde mener ikke, at folk hamstrer billetter med det formål at sælge dem videre på nettet til en urimelig pris.

»Folk stoler jo bare på, at vi igen kan levere en god festival til dem, og derfor tør de godt købe billetter allerede nu, selvom programmet ikke er offentliggjort. Samme tendens så vi også sidste år og året før igen,« siger han.

På Smukfest er de ifølge Poul Martin Bonde dog opmærksomme på, at flere billetter igen i år er og kommer ulovligt i omløb på nettet, og de opfordrer også folk til at lade være med at sætte billetter til salg til overpris.

»Det er i strid med vores handelsbetingelser og aldeles usmukt,« skriver de på deres hjemmeside.

Også DBAs kundeservicechef Lene Kristensen er klar over problemet og har et råd til brugere, der oplever overtrædelse af lovgivningen eller annonceringsreglerne på sitet:

»Vi anbefaler at man boykotter disse billethajer, og i stedet anmelder dem til DBA Kundeservice samt til politiet.«

Ulovligt, men udbredt

En research Berlingske har foretaget bekræfter tendensen: Festivalerne melder mere og hurtigere udsolgt.

Hos Roskilde Festival, der har haft udsolgt 16 gange siden 1994 tilskriver man det de tidligere gode oplevelser i festival-byerne. Det er Poul Martin Bonde enig i.

»Mange kommer for traditionens og stemningens skyld, og de ved, at de vil af sted igen,« siger han. Derfor kan mange, der ikke nåede at købe også nemt lade sig lokke, når de søger og finder en af de eftertragtede billetter på nettet, mener han.

Billetpriserne til eksempelvis Smukfest lyder på 2.395 kroner for en normal voksen-partoutbillet, men det er ikke unormalt, at samme billettype udbydes til priser på omkring 4.000, når festivalerne nærmer sig.

Ifølge dansk lovgivning er det ikke tilladt at videresælge billetter til koncerter eller andre kulturelle arrangementer til en pris højere end dem, arrangøren har udbudt dem til.

Derfor forsøger de på DBA også at undgå ulovlighederne.

»Hvis der er sælgere, som udnytter vores platform til at sælge sortbørsbilletter, bliver annoncen hurtigt fjernet og sælger informeres om lovgivningen på området,« siger kundeservicechef hos DBA, Lene Kristensen.

»DBA er en platform, hvor vi passer godt på hinanden og troværdighed er i højsæde. Derfor rapporterer vores brugere til os via ’Anmeld annonce’, hvis de oplever ulovligheder. Disse anmeldelser har meget høj prioritet.«