Støjberg: Unge nordafrikanere vil fortsat komme til Danmark

Vi er vidner til en reel folkevandring, som ikke kan bremses, siger udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg om den voksende gruppe nordafrikanere i det danske asylsystem.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen vil med flere greb forsøge at reducere antallet af unge asylsøgende nordafrikanere i Danmark til et absolut minimum.

Men samtidig erkender udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), at det er så godt som umuligt at holde gruppen af omrejsende unge nordafrikanere væk fra Danmark.

Berlingske har i de seneste dage sat fokus på en mindre gruppe nordafrikanere i det danske asylsystem. Personerne rejser typisk fra land til land i Europa, hævder at være børn, beder om asyl, men drager videre, før asyl­sagen er afsluttet. I Danmark er gruppen indkvarteret på asylcenter Center Sandholm ved Allerød under Røde Kors.

Røde Kors-medarbejdere advarede i weekenden om, at antallet af unge nordafrikanere er vokset så markant, at asylsystemet er udfordret til det yderste. Særligt fordi mange af de unge er stofmisbrugere og finansierer deres misbrug gennem tyveri, røveri og i enkelte tilfælde prostitution.

»Vi har at gøre med en gruppe, som er rigtigt, rigtigt svær at håndtere,« konstaterer Inger Støjberg.

Hovedparten af de unge kommer fra Marokko, Algeriet, Tunesien og Libyen.

»De udgør en reel udfordring for alle europæiske lande, fordi de er så svære at styre, og fordi de spekulerer i reglerne. De søger asyl, så vi er forpligtede til at huse dem, selv om de godt ved, at de ikke opnår asyl,« siger ministeren.

Et voksende problem, der ikke går væk

Regeringen har allerede varslet muligheden for fysiske indgreb, nul lommepenge eller tilbageholdelse for at dæmme op for problemerne med de unge nordafrikanere.

På spørgsmålet: Hvad har ministeren tænkt sig at stille op med gruppen af unge nordafrikanere i Danmark, svarer Inger Støjberg:

»Vi indfører en særlig procedure, så de kommer hurtigere igennem alderstesten på Retsmedicinsk Institut, og så vil vi fremskynde behandlingen af deres asylsager. De skal generelt have ringere vilkår.«

Løser det noget?

»Ja, hvis opholdsvilkår har en betydning – og det mener jeg, at de har – så vil det skubbe i den rigtige retning. Men gruppen udgør et tiltagende problem. Derfor vil vi fortsat se denne gruppe i Danmark og resten af Europa.«

Så du erkender, at man ikke kan stoppe nordafrikanere fra at komme til Danmark?

»Det er et tiltagende problem over hele Europa. Vi vil gøre os mindst muligt attraktive. Men det kommer ikke til at stoppe. Det er en reel folkevandring af unge mænd, vi oplever.«

Budskabet fra Røde Kors var i weekenden også, at mange af børnene er stærkt traumatiserede og har brug for hjælp. Hvor langt vil du strække dig for at hjælpe dem?

»Jeg vil gerne hjælpe med at skabe en udvikling i Marokko, så de kan få en tilværelse dér. Grundlæggende kan man ikke fortænke dem i at søge en bedre tilværelse. Men de vil aldrig få asyl i Danmark, så det bedste, vi kan hjælpe dem med, er at få dem sendt tilbage til Marokko. Det kan lyde hårdt og barsk, men vi kan ikke huse dem.«

Hvorfor kan vi ikke huse dem? I gennemsnit bor der højst 40 om dagen på Center Sandholm.

»Du kan prøve at gange det op. Det er ingen hemmelighed, at jeg ønsker at begrænse tilstrømningen, både af flygtninge og migranter. Og skal vi fortsætte med at bevare vores værdisæt og velfærdssamfund, kan vi ikke huse alle de mennesker,« siger Inger Støjberg.

Vi taler om 40 personer om dagen på et asylcenter – det lyder mere som et politisk valg?

»Det forbliver ikke på det niveau, hvis vi åbner op. Opholdsvilkår spiller en afgørende betydning for flygtninge- og migrantstrømme i dag.«

Hvordan vil du sende dem hjem?

»Det er en af de allersværeste problematikker og en af de største opgaver, vi har foran os. Vi er i gang med at ansætte såkaldte udsendelsesattacheer, som ikke skal lave andet end at sende folk hjem, og vi kobler bistandsmidler sammen med hjemsendelser. Problemet er, at en række lande ikke vil tage imod egne borgere. Vi står med en gordisk knude.«

»De har ikke ret til at være i Danmark«

Dansk Folkeparti foreslår at give dem udgangsforbud – er det en mulighed?

»Nej, spærrer vi dem inde, forsvinder de jo ikke.«

Mange af de unge nordafrikanere er ifølge Røde Kors dybt traumatiserede. Hvilken behandling kan vi tilbyde?

»De har ikke ret til at være i Danmark, så vi skal hverken huse dem eller give dem uddannelse eller behandling.«

Den nuværende situation er ifølge Røde Kors værre?

»Ja, men derfor skal vi begrænse antallet ved at gøre os mindre attraktive, så bliver det også mere overskueligt for Røde Kors. Skaber vi gunstigere forhold, kommer der flere, og jeg har gjort op med mig selv, at jeg ikke ønsker dem her,« siger Inger Støjberg.

Ministeren møder både kritik for at gøre for meget og for lidt. For det er ikke en farbar strategi at gøre det mindst muligt attraktivt for de unge nordafrikanere at rejse til Danmark, mener Claus Juul, juridisk konsulent i menneskerettighedsorganisationen Amnesty.

»De unge har desværre masser af erfaring med svære vilkår, så det vil højst sandsynligt ikke hjælpe. Både for samfundet og de unges skyld bør man lave en forstærket indsats for at få dem i behandling på f.eks. et opholdssted,« siger Claus Juul.

Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen (DF), fastholder derimod, at det skal være muligt at indføre udgangsforbud på landets asylcentre, og at kriminalitet automatisk bør føre til afslag på asyl.

»Det er problematisk, at ministeren ikke vil gå længere,« siger han.