Stjernereporteren Kirsten Birgit hyldet fra kran

Den populære radiovært Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm blev i dag hyldet på Rådhuspladsen fra en kran i 15 meters højde. Der blev blandt andet delt svirpere ud til overborgmesteren og andre politikere. Hør hendes tale her.

Radiovært på »Den Korte Radioavis« på Radio24syv, Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm, blev i dag hyldet på Rådhuspladsen i København. Her med redaktør Rasmus Bruun. (Foto: Nikolai Linares/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Jeg taler til jer oppe fra en kran 15 meter over Københavns Rådhusplads..... Hvorfor står jeg så her eleveret af en nærværende kran, kan I spørge? Svaret er, at det er fordi, Frank Jensen ikke ville lukke mig ud på den lille balkon derovre.«

Rådhusklokkerne havde næsten lige slået tolv, da Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm - i folkemunde Kisser - tidligere i dag svingede sin røde Volkswagen Up ind på Rådhuspladsen, hvor hundredvis af fans og en enkelt høtyv var mødt op for at hylde værten, der hver dag giver den som stjernereporter i Den Korte Radioavis på Radio24Syv. Senere blev hun hejst op i en kran led saget af en fanfare, hvor fra hun talte til danskerne.

Trofaste lyttere af det daglige satireprogram vil vide, at det faktisk var Rådhusets balkon, der skulle have dannet rammen om en hyldest-event. I hvert fald var det et af de to krav, Kirsten Birgit stillede, da Bertel Haarder (V) for nylig ringede ind til programmet og bad om hjælp til at udbrede sin Danmarks-kanon.

Udover at blive hyldet fra balkonen, hvor fodboldspillere og andre sportsstjerner bliver hevet ud, når de ind imellem vinder noget stort, krævede hun at få serveret rådhuspandekager.

Uppen er svinget ind på Rådhuspladsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares.

Frank Jensen sagde nej til balkon

Herfra gik det politiske maskineri i gang via Facebook, hvor landets kulturminister bad Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), om hjælp til at skaffe adgang til balkonen. Pandekagerne havde Bertel Haarder også en løsning på: »Du kan jo bare gemme en af pandekagerne fra jeres utallige receptioner på Rådhuset,« skrev han.

Det lød imidlertid mere enkelt, end det var. Frank Jensen afviste med den begrundelse, at en hyldest fra balkonen er »en helt særlig ære, som er forbeholdt danske europamestre og verdensmestre samt de kongelige«.

Derfor oprettede en lytter eventet »Folket hylder Kirsten Birgit«, hvor fans og høtyve ville møde op på Rådhuspladsen 24. juni kl. 12, hvilket var samme tidspunkt som Kirsten Birgit havde foreslået en hyldest fra balkonen. Arrangementet blev godkendt af Teknik- og miljøforvaltningen, og budskabet blev spredt via de sociale medier. Da det kom Kirsten Birgit for øre, besluttede hun sig for at »svinge forbi« sammen med sin redaktør, Rasmus Bruun, sin assistent, Zissel, og speakeren Allan.

 

Nok blev det ikke til den traditionsrige balkon. Til gengæld stod en kran klar til at hejse Rasmus Bruun og Kirsten Birgit op i samme højde, hvor fra hun talte til folket - ledsaget af en fanfare:

»Den (balkonen, red.) var åbenbart forbeholdt danskere, der skal hyldes for middelmådige sportspræstationer,« begyndte Kirsten Birgit.
»På den anden side skal man nok se det som en ære ikke at blive hyldet samme sted som en, der har vundet EM i badminton.«

»Hver anden« var mødt op for at hylde Kirsten Birgit (Foto: Nikolai Linares/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares.

Hvem er hver anden?

På forhånd havde arrangørerne forudset, at »hver anden« ville møde op for at hylde den kendte radiovært. Et rygte, der var nået frem til Kirsten Birgit.

»Jeg blev for nylig af en bekendt, Samuel Rachlin, nærmere betegnet onsdag formiddag, gjort opmærksom på, at hver anden dansker havde til hensigt at møde op. Det fik mig naturligvis til at stille spørgsmålet: »Hvem er hver anden?«

»Jeg tænkte så på alle dem, der ikke havde til hensigt at komme, og så tænkte jeg: »Hvorfor vil de ikke livet?«...Jeg kan ligeså godt sige det, som det er. Det vil jeg ikke ha',« sagde Kirsten Birgit, som kom omkring alt fra Brexit og politikerlede til ytringsfrihed i sin cirka 15 minutter lange tale, der sluttede med:

»Vi er hver anden, og vi har fået nok, og nu gør vi dét sammen, som Dirch ikke kunne. Vi siger nej. Vil I være hver anden sammen med mig?  Kom, lad os gå. Gennem tusinde verdener venter vægtløs revolution.«

Blandt hver anden, som »ikke vil livet« var både Bertel Haarder og Frank Jensen, der ikke var mødt op for at hylde Kirsten Birgit. Kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen (DF) var derimod ikke sen til at gribe chancen for at opfylde studieværtens andet krav om at få serveret rådhuspandekager.

»Det er god humor, og det er god satire, så hvorfor ikke være lidt large? Selvfølgelig skal han...hun..han have rådhuspandekager. Det kunne jeg da i det mindste sørge for,« siger Carl Christian Ebbesen, der også fik en snak med hovedpersonen om elektronisk musik.

Blandt hver anden, som var mødt op, ville jublen ingen ende tage. Blandt andre Christian Jahnsen, manden bag fansiden »Den Korte Radioavis« på Facebook. Den blev oprettet for to uger siden og har i skrivende stund 240 medlemmer.

»Den Korte Radioavis er ubetinget den bedste og mest intelligente danske satire nogensinde. Ingen går fri, uanset hvilken fløj man tilhører,« siger Christian Jahnsen. Kommentarsporet på samme side taler for sig selv:
»Kisser som statsminister« og »Gud bevare Kirsten Birgit Kretz«, lyder et par af de begejstrede udmeldinger.

Med mindre der sker noget helt uforudsigeligt, går Den Korte Radioavis på ferie fra i dag og cirka to måneder frem.