Stjerneregn: Kom væk fra byen, vær tålmodig og kryds fingre for klart vejr

Den årlige meteorsværm Perseiderne er over os, og det betyder, at man de kommende nætter kan spotte op til 150 stjerneskud i timen. Det kræver vel at mærke bare en portion tålmodighed, klart vejr og mørke, fortæller astrofysiker.

Natten til fredag vil himlen lyses op af flere hundrede stjerneskud, når en meteorsværm passerer Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: MATTHIAS BALK
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De kommende nætter er der god grund til at tage kæresten, vennen eller familiemedlemmet under armen og gå ud i den dunkle nat. Den tilbagevendende meteorsværm Perseiderne er nemlig på sit højeste, og derfor er der rig mulighed for at se stjerneskud og sende et ønske til himmels.

»Vi kan se op mod 100-150 stjerneskud i timen de kommende nætter. Det er simpelthen en slags stjerneskudsregn,« siger Tina Ibsen, astrofysiker på Tycho Brahe Planetarium.

Hun forklarer, at Perseiderne er en af de årlige meteorsværme, som vi kan se på den nordlige halvkugle. De mange stjerneskud, som vi kan se på himlen, er resterne af kometen Swift-Tuttle.

»Kometer har langstrakte baner omkring solen, og når de kommer tæt på solen, begynder kometerne at fordampe og smide materiale fra sig, for eksempel sten og is. Hvis kometen lige har krydset Jordens bane omkring Solen, har den efterladt resterne hos os, og hvert år på samme tidspunkt når Jorden det samme sted i sin bane og banker ind i de her meteorrester. Stenene falder igennem vores atmosfære og brænder op i atmosfæren, og det er det, vi ser som stjerneskud,« siger Tina Ibsen og tilføjer:

»Det er ikke på ét tidspunkt, at Perseiderne topper. Det er over en periode, så både i nat, i morgen nat og natten til søndag vil der være fin mulighed for at se masser af stjerneskud. Det kræver bare, at der er klart vejr.«

Vejret er afgørende

Hos DMI er optimismen ikke helt i top, hvad angår ønsket om klart vejr.

»Tendensen er, at der kommer flere skyer ind over landet det kommende døgns tid, men i aften og nat kunne man godt forestille sig, at det vil være klart nok til at se stjerneskud. Nordjylland og måske Nordsjælland er nok der, hvor chancerne er bedst. Specielt den sydlige del af landet får skyer over natten,« siger Steen Rasmussen, vagthavende meteorolog ved DMI, og fortsætter:

»Men det der med skyer er altid svært.«

Steen Rasmussen vurderer, at der natten til lørdag vil være mange skyer over landet. Han understreger dog, at der kan komme huller i skyerne, som giver mulighed for at spotte stjerneskuddene. Ellers er Steen Rasmussen mere optimistisk omkring natten til søndag.

»I løbet af lørdagen klarer det op, og regnvejret forsvinder, så natten til søndag er en god mulighed for at se stjerneskud flere steder i landet,« siger han.

Det kan du selv gøre

Vejret er umuligt at styre, men hvis du selv vil optimere chancerne for at se stjerneskud er et godt råd at tage væk fra byerne. Mørke er nemlig en afgørende faktor, fortæller Tina Ibsen.

»Det er ikke nemt at se stjerneskuddene, hvis du ligger på din altan inde midt i København. Der er ikke mørkt nok, og der er alt for meget lysforurening. Så kom væk fra byerne og deres forstyrrende lys. Tag varmt tøj på og hav noget med, så du kan ligge ned. Vi siger altid, at noget af det vigtigste er at kigge op, men det kan blive ret ubehageligt for nakken at kigge op i længere tid. Og hav så tålmodighed, det tager tid,« siger Tina Ibsen.

Et andet godt tip er at kigge i nordøstlig retning.

»Meteorsværmen hedder Perseiderne, fordi det ser ud som om, at alle stjerneskuddene kommer fra stjernebilledet Perseus. Derfor skal stjernebilledet Perseus gerne være oppe for at spotte stjerneskuddene, og det er det cirka efter solnedgang i nordøstlig retning. Har man svært ved at finde stjernebilledet kan man blandt andet gå ind på vores hjemmeside og finde et stjernekort, eller man kan bruge en »stjerneapp«,« siger Tina Ibsen.