Stjerneforsker beskyldes for million-snyd

Milena Penkowa , der mistænkes for fusk med forskningsresultater, mistænkes også for misbrug af forskningspenge

Milena Penkowa, der i forvejen er under mistanke for videnskabelig uredelighed, mistænkes nu også for at have misbrugt mellem to og tre millioner kroner af en forskningsbevilling til private formål såsom advokatregninger, tøj, rejser og middage.

Det skriver Weekendavisen fredag.

Ifølge avisen har den private IMK Almene Fond meddelt Københavns Universitet, at op imod halvdelen af en rekordstor bevilling til forskeren er brugt til formål, som intet har med forskning at gøre, og fonden nægter derfor at godkende regnskabet for bevillingen.

- Vi vil gerne have svar på to spørgsmål: Er det seriøs forskning? Er pengene brugt rigtig? Hvis begge dele indeholder fusk, er det selvfølgelig meget alvorligt, siger fondens formand, advokat Erhardt Gram, til Weekendavisen.

Berømmet hjerneforsker

Den 36-årige Milena Penkowa, der sidste år modtog Videnskabsministeriets EliteForsk-pris, mistænkes i forvejen for videnskabelig uredelighed og fusk med sine forskningsresultater.

Institutlederen på Københavns Universitet, professor Albert Gjedde, vil hverken be- eller afkræfte over for Weekendavisen, hvorvidt der rent faktisk er anlagt økonomisk sag mod den anerkendte forsker.

/ritzau/