Stjålet dansk hospitalsudstyr kan være brugt til narkosmugling

En colombiansk narkobande har hen over de seneste fire år stjålet dyrt hospitalsudstyr fra sygehuse rundt omkring i hele Europa. Samme slags udstyr blev i sidste måned stjålet fra Odense Universitetshospital, og politiet undersøger nu en mulig kobling.

Tyveriet af de 30 endoskoper skete søndag 7. maj mellem kl. 16-17, og ifølge Fyns Politi fylder udstyret, hvad der svarer til et stort IKEA-net eller to rygsække. Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUS FISKER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk hospitalsudstyr for flere millioner kroner kan være endt i hænderne på en international narkobande, der de seneste år har stjålet udstyr fra hospitaler over hele Europa.

Det er i hvert fald et spor, som Fyns Politi undersøger.

»I den kriminelle verden er intet for langt ude eller for vildt. Så det kan sagtens have sin rigtighed,« siger efterforskningsleder Per Lydiksen Laursen til Ekstra Bladet.

I maj måned blev 30 såkaldte endoskoper til en værdi, der ifølge mediet har en værdi på op mod ti millioner kroner, stjålet fra Odense Universitetshospital.

Endoskoper er specialudstyr, som bruges til at undersøge mavesæk og forsnævringer på galdevejene.

Det lokale medie fyens.dk skrev om tyveriet, og det er nu en læserhenvendelse i forbindelse med mediets omtale, der har givet politiet et nyt spor i sagen.

For læseren rettede politiets opmærksomhed mod en artikel bragt af det engelsksprogede medie BBC. En artikel, der handler om, hvordan en narkobande hen over de seneste fire år har stjålet dyrt hospitalsudstyr – blandt andet en del endoskoper – fra hospitaler rundt omkring i hele Europa.

Senest i Grækenland hvor banden i løbet af maj skulle have stjålet dyrt hospitalsudstyr fra fire forskellige hospitaler i Athen for en værdi af op mod 5 millioner kroner.

Udstyret kan bruges i narkosmuglingen

Tre af de formodede bagmænd er på fri fod, men identificeret. Der er tale om tre colombianere på 20, 37 og 50 år, der sammen med en uidentificeret kvinde, rejste ind i Grækenland som turister.

De tilhører ifølge myndighederne en colombiansk narkobande, og det er de græske myndigheders overbevisning, at banden har stjålet endoskoperne for at kunne tjekke, om deres narkosmuglere faktisk har slugt de varer, de skal transportere mod nye markeder.

Ifølge sikkerhedschefen hos græsk politi, Chrisos Papazafiris, er lignende tyveriet sket i Litauen, Luxembourg, Spanien, Tyskland, Østrig, Tjekkiet, Polen, Italien, Frankrig og Kroatien i løbet af de seneste fire år. Det siger han ifølge BBC.

Også i Danmark har der tidligere været et lignende tyveri. I Kolding blev der fore fire-fem år siden ligeledes stjålet flere endoskoper, fortæller Per Lydiksen Laursen til Berlingske.

»Men vi har ikke belæg for at sige, at der er en sammenhæng (mellem narkobanden og tyveriet fra Odense Universitetshospital, red.). Men vi har sagt fra start af, at udstyret ikke kan bruges til andet end lægelige undersøgelser. Så tesen har hele tiden været, at det enten er bestillingsarbejde eller en udenlandsk gruppe, der har skullet bruge det,« siger efterforskningslederen til Berlingske.

Fyns Politi vil nu som næste skridt i sagen tage fat i Europol via Rigspolitiet.